Florin Dobre, cadru didactic universitar in cadrul ASE Bucuresti, Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, a discutat, într-un interviu pentru DCNews și DCBusiness, despre diferența dintre noul și vechiul indice ROBOR.
"Acest indice a fost contestat de mulţi analişti, de către bănci, iar presiunea pusă pe Guvern, în ceea ce privește modalitatea de calcul a indicelui, se dovedeşte că a fost inutilă pentru că manipularea indicelui prin creşterea pe baza unor solicitări de oferte şi a unor oferte şi nu pe baza unor tranzacţii şi a unei nevoie reale de lichiditate a unui bănci, printr-un împrumut intra-bancar, s-a dovedit a fi în dezavantajul consumatorilor.
În acest sens, este important să vedem un parteneriat. Băncile ar trebui să îşi asume responsabilitatea, să asigure echilibrul între oferta şi cererea de monedă, ca cei care au excedent de lichiditate să poată constitui depozite prin care să se acorde credite celor care au necesitatea de finanţare. Ca un partener, banca ar trebui să îşi plieze politica de creditare şi să vină în sprijinul consumatorilor", a spus Florin Dobre, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu