ROBOR nu se oprește din creștere. Daniel Zamfir, ARB: ”IRCC este aproape de 3 ori mai mic!”

Fotografie creată de Tima Miroshnichenko, de la Pexels
Fotografie creată de Tima Miroshnichenko, de la Pexels

Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a făcut o serie de afirmații pentru publicația wall-street.ro și care au fost în defavoare trecerii contractelor de credit de la ROBOR la IRCC. Momentul ales este cumva de mirare dat fiindcă ROBOR a ajuns să fie de aproape 3 ori mai mare decât IRCC.

În acest context, DCBusiness a cerut opinia inițiatorului Legii, senatorul Daniel Zamfir, care afirmă că: ”Faptul că Asociația Română a Băncilor spune lucrul ăsta nu mă miră. Vreau să vă aduc aminte că Asociația Română a Băncilor s-a opus cu vehemență la Legea dării în plată spunând că e inaplicabilă și, mai mult decât atât, or să ajungă nu știu ce bănci să dea faliment, Legea fiind un pericol pentru sistemul bancar. Nu a fost așa!”

Senatorul a continuat explicând că: ”Legea dării în plată, după cum constatați astăzi, și constată multă lume, îi salvează pe oameni de la ruină. Și profit de această ocazie, să discutăm despre creșterea ROBOR-ului! Vreau ca toți cititorii dumneavoastră să știe că datorită ultimelor modificări care au fost făcute la Legea dării în plată, e vorba de Legea 52/2020, banca nu mai poate lua casa niciunui om. Mai mult decât atât, toți cei cărora le-a crescut rata cu mai mult de 50 % față de momentul semnării contractului, și discutăm astăzi de mulți oameni care au credite raportate la ROBOR și sunt în situația în care să le crească rata cu mai mult de30% față de momentul semnării contractului, ei bine, eu îndemn pe acei oameni să facă o notificare către bancă prin care să ceară reechilibrarea contractului iar banca este obligată, conform legii menționate anterior Legea 52 / 2020, banca este obligată să îi facă această reechilibrare, să îi elimine supraîndatorarea iar rata să fie una rezonabilă pe care omul să o poată plăti”, scrie DC Business

ROBOR la 3 luni a ajuns la 5, 16%

Daniel Zamfir a continuat explicând și chestiunea trecerii de la ROBOR la IRCC în contextul afirmației șefului Asociației Române a Băncilor conform căreia nu este indicată trecerea și că acest lucru nu s-ar potrivi oricui: ”Eu chiar nu mai înțeleg de ce Asociația Română a Băncilor continuă cu acest tip de atitudine. Vă aduceți aminte că IRCC a fost introdus la solicitarea mea, atunci când am constatat că ROBOR-ul este un indice care este stabilit arbitrar, în sensul că el este stabilit în baza cotațiilor pe care băncile le fac cu privire la dobânzile solicitate, iar IRCC, acest indice al creditelor de consum,  este raportat pe baza tranzacțiilor, adică e mult mai sănătos să creezi un indice care să se raporteze la ce se întâmplă în piața reală, respectiv la tranzacții și nu la cotații. Dovadă este și faptul că din mai 2019, când a fost introdus acest IRCC în toată această acest indice a fost mult sub ROBOR. Așa se întâmplă și acum. ROROB e undeva la 5,16 iar IRCC este la 1,86 de cel puțin trei ori mai mic. Deci nu este niciun fel de pericol ca IRCC să fie mai mare ca ROBOR, adică toți cei care vor solicita, în baza legii trecerea de la ROBOR la BCC,  nu vor fi într o situație dezavantajoasă ci din contră”.

Legat de faptul că Florin Dănescu, președintele  Asociației Române a Băncilor, afirma că într-un final IRCC va ajunge să fie la același nivel cu ROBOR, senatorul Daniel Zamfir a mai spus că: ”Dacă IRCC va ajunge vreodată la aceeași valoare cu ROBOR înseamnă că, până la urmă, e o piață care se stabilizează. Adică, atunci când cotațiile care se stabilesc reprezintă valoarea pieței, respectiv și a tranzacțiilor, nu e decât un lucru bun”, a declarat Daniel Zamfir și a continuat: ”Iată, au trecut trei ani de zile și cotația ROBOR este mult mai mare decât a IRCC. Dacă ROBOR va fi la fel ca IRCC, cu atât mai bine. Dar până se va întâmpla lucrul ăsta, eu îi îndemn pe oameni să facă trecerea la acest RCC pentru că, repet, este un indice care se raportează la tranzacții, adică exact la ceea ce se întâmplă în piață și nu poate fi până la urmă influențat de altceva decât de ceea ce este în piață. ROBOR, pe de altă parte, poate fi influențat și și este influențat astăzi de acei jucători din piață. Mă refer la băncile care licitează dar care nu tranzacționează. Ca atare repet, soluția IRCC este până la urmă cea mai bună decât ROBOR”, a conchis Daniel Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel