Roboții despre care se spune că sunt capabili să poarte conversații naturale și să înțeleagă nevoile pacienților au fost testați cu succes în medii medicale.
Publicitate
Unitățile Spring (Socially Assistive Robots in Gerontological healthcare) au salutat pacienții, au răspuns la întrebări și au dat indicații în timpul testelor inițiale la Assistance Publique Hopitaux de Paris, în Franța.
Roboții, dotați cu inteligență artificială, au fost, de asemenea, capabili să înțeleagă conversații care implicau mai multe persoane în același timp.
Cercetătorii speră că roboții - care ajută, de asemenea, la îndeplinirea sarcinilor de rutină - pot elibera timp pentru personalul spitalului, precum și atenua anxietatea pacienților.
Profesoara Anne-Sophie Rigaud, șefa de departament de la spital, a declarat că "adulții mai în vârstă" au apreciat "informațiile și compania" pe care le oferă roboții pentru pacienții cu tulburări cognitive.
"Pacienții noștri sunt din ce în ce mai interesați de robotică și de evoluția serviciilor spitalicești, pe care le văd ca pe o evoluție logică a societății noastre", a spus ea.
"Credem că robotul ARI ar putea deveni în viitor un element esențial al îngrijirii pacienților în spitale, datorită capacității sale de interacțiune socială și de îndrumare", a mai completat Anne-Sophie Rigaud.
Prin îndeplinirea unor sarcini simple, dar repetitive, roboții au redus, de asemenea, potențialul contact fizic între clinicieni și pacienți în cadrul studiului.
Primele reacții sugerează că utilizarea roboților de asistență socială ar putea reduce riscul de infecție și, în același timp, ar putea crește productivitatea asistentelor medicale și a medicilor.
Testul a fost efectuat de personalul de la National Robotarium din Edinburgh, al cărui profesor de inteligență artificială a declarat că astfel de progrese rapide în tehnologie "deschid o lume de posibilități pentru impactul pozitiv al acesteia".
"Una dintre cele mai importante contribuții ale roboticii și ale AI este capacitatea sa de a conserva resursele și de a ușura volumul de muncă al oamenilor", a adăugat Oliver Lemon.
"Perspectiva ca roboții să colaboreze fără probleme cu personalul spitalului pentru a îmbunătăți experiența pacientului este acum mai aproape de realitate", a mai spus Lemon.
Robotariul național - un parteneriat între Universitatea Heriot-Watt și Universitatea din Edinburgh - este finanțat prin intermediul acordului de 1,5 miliarde de lire sterline pentru regiunea orașului Edinburgh și a sud-estului Scoției.
De asemenea, este sprijinit cu o finanțare de 300 de milioane de lire sterline din partea guvernului scoțian și de 300 de milioane de lire sterline din partea guvernului britanic, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu