Ce se va întâmpla cu unele ministere după rotativa din mai?
La începutul săptămânii, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă există posibilitatea ca miniştrii Energiei, Virgil Popescu, şi de Interne, Lucian Bode, să fie schimbaţi din funcţie, în contextul criticilor venite din partea social-democraţilor. "Probabil că acelaşi lucru se întâmplă şi din partea altor persoane, este o chestiune pe care o negociem la nivelul conducerii coaliţiei şi ele nu fac decât deliciul acestor trimiteri într-o parte şi alta fără să aibă consistenţă în ceea ce se întâmplă", a spus premierul.
Analistul politic Bogdan Chirieac nu crede că sunt motive de îngrijorare legat de o eventuală destabilizare a Guvernului ci, dimpotrivă, a afişat o atitudine relaxată şi optimistă, într-o intervenţie la România TV, cu privire la noile perspective pe fondul rotativei din mai. "Unii ar vrea să menţină anumite ministere. PSD ar dori să menţină Finanţele şi Transporturile, PNL-ul vrea să menţină Fondurile Europene şi, probabil, vor menţine şi Justiţia, mai ales că PSD nu vrea Justiţia. E adevărat că la UDMR s-a pus problema că, având doar 6% în Parlament, deţin două ministere foarte puternice - să vedem dacă UDMR va accepta, fiindcă nu cred că este permisă eventuala ieşire de la guvernare a UDMR-ului, nici n-ar fi bine pentru minoritatea maghiară din România în aceste momente. Sunt negocieri, vor face deliciul nostru, al presei, dar nu vor fi sincope majore în această rotativă. Pur şi simplu suntem într-un sistem internaţional foarte puternic şi nu ne vor lăsa să derapăm" a dat asigurări Chirieac.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni, referitor la rotativa guvernamentală, că există un protocol agreat în coaliţie şi că nu s-a discutat despre "componenta" de a renegocia ministere. "Subiectul acesta a fost discutat şi astăzi şi la întâlnirea informală de aseară cu liderii de filiale din ţară şi, aşa cum am menţionat, susţin şi în acest moment: PNL a dat dovadă de seriozitate în tot ceea ce s-a angajat şi în asumarea responsabilităţilor la nivelul Guvernului, cât şi în interiorul coaliţiei. În acest moment, există un protocol agreat cu toţi membrii coaliţiei, în continuare vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada aşa cum am menţionat, iar componenta aceasta de a renegocia ministere şi de a analiza orice alte posibilităţi de schimbare în interiorul coaliţiei nu am discutat-o, nu am agreat-o şi ne menţinem elementele pe care le-am aprobat când am format coaliţia. Este un contract pe care l-am semnat cu toţii, atunci să ne ţinem de contract", a spus Ciucă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, potrivit Agerpres.
Premierul susţine că discutarea acestui subiect cu patru luni înainte de producerea rocadei este nefolositor. "Deocamdată, în acest moment în care discutăm, sunt probleme foarte importante legate de guvernare, de îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, de reforme, de asigurarea îndeplinirii acestor reforme pentru a face în aşa fel încât să putem să absorbim cât mai mulţi bani din fondurile europene. Suntem în ultimul an pe cadrul de coeziune 2014-2020, nu ne putem permite să pierdem aceşti bani. Să intrăm în aceste discuţii şi în aceste dezbateri care consumă timp cu patru luni înainte ca rocada efectiv să se producă, din punctul meu de vedere este nefolositor", a afirmat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News