Rodcenkov Act, un proiect de lege în Statele Unite destinat să incrimineze orice responsabil al unui sistem de dopaj la competiţiile internaţionale, a fost subiect de dezbatere, joi, la Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), mişcarea olimpică exprimându-şi temerile privind posibilitatea unor unor acţiuni în justiţie extrateritoriale, informează AFP.
Acest proiect de lege poartă numele fostului preşedinte al laboratorului antidoping din Moscova, Grigori Rodcenkov, refugiat în Statele Unite, unde a denunţat un sistem de dopaj de stat în Rusia, conducând la un scandal fără precedent în sportul internaţional.
Rodcenkov Act, lege care încă nu a fost votată, vizează protejarea sportivilor americani victime ale unor astfel de fraude şi se vrea un răspuns la sistemul instituţional de dopaj care a funcţionat în Rusia, în special la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.
Susţinută atât de republicani cât şi de democraţi, legea este prezentată, totodată, ca un răspuns la reacţiile considerate insuficiente ale Agenţiei Mondiale Antidoping şi ale Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru a sancţiona Rusia.
Dar în cadrul reuniunii consiliului fondator al AMA/WADA, joi la Katowice (Polonia), preşedintele Asociaţiei federaţiilor sporturilor olimpice de vară (ASOIF), italianul Francesco Ricci Bitti, şi-a exprimat "temerile" faţă de această "lege care creează o jurisdicţie extrateritorială".
El consideră că e "preocupant că o ţară ca Statele Unite include această extrateritorialitate într-o lege, când majoritatea ligilor profesioniste americane (NBA, NFL) nu sunt semnatare ale codului mondial antidoping".
Subiectul a fost marcat şi de o altă polemică, în jurul dezvăluirilor de lobby prestat şi pentru care conducerea AMA/WADA ar fi plătit cu scopul de a "îndulci" proiectul, o sumă de circa de 250.000 dolari. Însă directorul agenţiei, Olivier Niggli, a respins acest lucru, susţinând că este vorba de o prezentare falsă a faptelor.
Mai mulţi reprezentanţi ai statelor în consiliul de fondare s-au arătat preocupaţi pentru faptul că bugetul AMA/WADA ar putea fi utilizat cu scopul de a modifica o legislaţie "într-o ţară suverană".
Agenţia Mondială Antidoping este constituită din doi piloni, mişcarea olimpică şi state.
Tot joi, ministrul polonez al Sporturilor, Witold Banka, a fost confirmat oficial joi ca viitor preşedinte al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).
Witold Banka, un fost atlet, în vârstă de 35 de ani, fusese desemnat în luna mai, la Montreal, de reprezentanţii statelor membre ale Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), drept viitor preşedinte al acestei instanţe.
Witold Banka va prelua şefia AMA/WADA de la 1 ianuarie şi va părăsi guvernul polonez. El îi va succeda britanicului Craig Reedie, ales în 2014 şi venit din cadrul mişcării olimpice.
De la înfiinţarea sa, în 1999, AMA/WADA a fost supusă unui principiu de rotaţie al preşedinţiei sale între mişcarea olimpică (CIO şi federaţiile internaţionale) şi guvernele statelor membre.
AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu