Rodica Stănoiu atenționează: Graţierea, instituţie a clemenţei

Graţierea colectivă este o instituţie a clemenţei, iar politica penală este făcută de Guvern, susține Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei. 

"Mi se pare foarte important subiectul care este mult mai puțin discutat, ca să nu spun că este acoperit de o tăcere suspectă, după părerea mea. (...) Eu am trecut prin așa ceva în 2002 când mi-am asumat să facem o grațiere și am făcut-o. (...) Atunci și spre surprinderea mea de acum, nici Parchetul General, nici instanțele judecătorești n-au venit să spună că un act de clemență aduce atingere activității justiției și activității magistraților și decridibilizează justiția. Celor care discută despre graţiere într-un anumit fel, oamenilor culţi, i-aş trimite să mai citească o dată pe Shakespeare, "Neguţătorul din Verona", actul IV. Colegilor mei din lumea juridică pe care i-am auzit spunând nişte chestiuni le-aş reaminti că atunci când vorbim de aceste instituții nu citim numai ce spune Codul Penal sau dacă cunoştinţele lor juridice se rezumă la niște manuale care comentează textele din Cod, le-aş spune că mai există o filosofie a Codului Penal la care aceste trei instituţii - amnistia, grațierea și prescripția - sunt numite instituţii de clemenţă. Filosofia lor depăşeşte filosofia primă a dreptului care răspunde unei necesităţi sociale și trece mai departe. Este unul dintre capitolele cele mai sensibile ale științei penale și care pune în discuție raportul dintre ordinea juridica și timp, dintre represivitate și toleranță, dintre uitare și memorie”, a explicat Stănoiu în emisiunea "Prime Time News", moderată de Denise Rifai, la Realitatea TV. 

Citește și: Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției: Asta e cea mai gravă știre a momentului

Fostul ministru al Justiției a mai subliniat că politica penală este făcută de Guvern.

"La acest act normativ o să răspund cum a răspuns Monica Macovei, când a venit şi a schimbat modul de numire a procurorilor, a spus că ţine de politica penală, politica penală o face Guvernul, Guvernul sunt eu şi eu hotărăsc. Actul de clemenţă ţine de politica penală, graţierea colectivă, nu mă refer la cea  individuală. Trebuia consultat preşedintele, am auzit. În principiu, da, dar un preşedinte care a respins orice idee de graţiere nu numai colectivă, s-a exprimat clar că nu vrea să audă de aşa ceva pentru mamele care furaseră mâncare pentru copiii lor. Parchetul, foarte supărat că nu este consultat. Dar la ce să ne aşteptăm din partea Parchetului, procurorii care fac rechizitorii, magistrații care îi trimit acolo unde ei nu au intrat niciodată din curiozitate s . vadă cum trăiesc oamenii aceștia, şi când ajung acolo unii dintre ei descoperă iadul din penitenciare. Ei să spună da unui act de clemenţă? Nu. Asta este politică penală pe care guvernul o face într-o optică de represivitate socotind că pedeapsa rezolvă totul sau într-o optică umanistă, modernă", a mai spus Stănoiu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel