Cercetătorii au concluzionat că exerciţiile fizice au un rol important pentru dezvoltarea celulelor din creier.
Activitatea fizică ajută la menţinerea materiei cenuşii din creier, asociată cu diverse capacităţi şi abilităţi de gândire. Prin menţinerea materiei cenuşii intacte se poate preveni declinul cognitiv, a explicat echipa de cercetători care a publicat cercetarea în Mayo Clinic Proceedings.
"Acest (studiu) oferă dovezi indirecte potrivit cărora exerciţiile aerobice pot avea un impact pozitiv asupra funcţiei cognitive", a declarat doctor Ronald Petersen, neurolog la Mayo Clinic din Statele Unite, citat sâmbătă de UPI. "O altă caracteristică importantă a studiului este aceea că aceste rezultate se pot aplica şi în cazul adulţilor vârstnici. Există dovezi solide cu privire la importanţa exerciţiilor fizice în a doua parte a vieţii, dar este totodată încurajator faptul că pot exista efecte pozitive asupra creierului şi mai târziu în viaţă", a subliniat Petersen, coautor al unui articol ce însoţeşte studiul.
Cercetătorii germani, conduşi de Katharina Wittfeld, au monitorizat peste 2.000 de persoane adulte din nord-estul Germaniei, începând din anul 1997 până în anul 2012. În această perioadă a fost evaluată activitatea fizică a participanţilor şi au fost realizate teste de imagistică prin rezonanţă magnetică.
Deşi studiul a identificat o asociere între exerciţiile fizice şi sănătatea creierului, nu a fost dovedită o relaţie cauză-efect, au notat cercetătorii. Potrivit experţilor Mayo Clinic, sunt recomandate exerciţii moderate, efectuate regulat - aproximativ 150 de minute pe săptămână. De asemenea, specialiştii recomandă evitarea fumatului, urmarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, menţinerea unei greutăţi sănătoase, menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, controlul nivelului colesterolului şi reducerea glicemiei, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu