Mrian Siminică, director executiv la ISF, a vorbit despre rolul educației financiare în dezvoltarea sistemului de asigurări.
Marian Siminică, directorul executiv al Institutului de Studii Financiare, a explicat care este rolul educației financiare în dezvoltarea sistemului de asigurări din România
„Educația financiară, în toate cursurile și zona practică, se centrează pe trei direcții: cunoștințe, abilități și comportamente. Practic, trebuie ca persoanele să știe despre existența acelor produse, dar nu este suficient pentru a le accesa. Apoi trebuie să le înțeleagă și apoi să le aplice. În zona asigurărilor obligatorii se cam arde etapa din mijloc. Știu despre existența unei asigurări obligatorii și o aplică pentru că altfel vor lua amendă. De foarte mult ori s-ar putea să nu o înțeleagă și de aici și riscul unor probleme ulterioare.
În zona asigurărilor facultative, nu cred că sunt probleme dispuse să treacă la acțiune să-și încheie o poliță de asigurare dacă nu îi înțelege rolul. Dincolo de cunoștințe, omul are nevoie și de abilități, de a înțelege rolul și cu ce-l ajută și abia apoi își va achiziționa produsul“, a spus Marian Siminică.
„Mai sunt situații când asigurările facultative devin obligatorii. Spre exemplu, o persoană vrea să-și ia un credit și trebuie să-și asigure bunul cumpărat. Și aici e posibil să se treacă pe zona de înțelegere, pentru că banca îi impune o asigurare facultativă care devine obligatorie.
Noi derulăm periodic cercetări vi-a-vis de achiziția unor astfel de produse și am constatat diferențe mari față de nivelul de cunoștințe și comportament“, a spus, la DC News, la dezbaterea „Asigurările de viață: Stimul pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză“, Marian Siminică, director executiv ISF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News