Analistul politic Bogdan Chirieac spune că nu doar Austria s-a împotrivit aderării României la Schengen, ci și Italia, indirect, a profitat de situația creată.
„Olanda a votat împotrivă, cu specificația că nu neapărat împotriva României, dar rezultatul este exact același, iar o nouă țară care ar fi împotriva noastră este Italia, care are probleme reale cu refugiații. Guvernul doamnei Giorgia Meloni era și el împotriva lărgirii spațiului Schengen, nu neapărat împotriva României. Înțeleg că Austria este cumva dezamăgită că lucrurile nu s-au manifestat așa cum probabil se aștepta cancelarul Nehammer în Consiliul JAI, care s-a trezit singur.
Cancelarul austriac nu este un om politic foarte cunoscător în ale diplomației, e un om care a dat cu bâta, pur și simplu, fiindcă putea să facă același lucru ca Olanda, să zică „și eu votez împotriva Bulgariei de fapt, nu împotriva României”. Obținea același efect fără să își asume”, a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3-CNN.
În discuție a luat cuvântul și Eugen Tomac.
„Prin acest veto se încalcă două articole din tratatul de funcționare: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Faptul că după acest boicot fără precedent niciun guvern din Uniunea Europeană nu a ieșit să spună că ceea ce face Austria este anti-european și condamnabil ridică multe semne de întrebare.
Toți europarlamentarii austrieci au votat rezoluțiile privind extinderea spațiului Schengen. Pentru toată lumea a fost un șoc această decizie (la Comisia JAI). Evident că decizia nu a fost luată doar așa, pentru că Nehammer n-a avut ce face. Le convine multor state situația de fapt care s-a creat. Eu mai cred ceva. Cred că de fapt s-a dorit doar integrarea Croației și evident că s-au luat în calcul și aceste pagube legate de modul în care funcționează Uniunea Europeană”, a explicat și europarlamentarul PMP, Eugen Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu