Studiu: Rolul pășunilor în reducerea emisiilor de carbon

Fotografie de la Konevi/ Pexels
Fotografie de la Konevi/ Pexels

Un studiu FAO arată cum pășunile ajută la stocarea carbonului în sol.

Publicitate

După cum subliniază experții, emisiile de gaze cu efect de seră nu trebuie doar reduse în producție, ci și absorbite și stocate. În această sarcină, pe lângă păduri, pășunile joacă un rol central, așa cum demonstrează un studiu  publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Agenția a calculat modul în care îmbunătățirea practicilor de gestionare a pășunatului poate crește capacitatea solurilor de a acționa ca rezervoare de carbon, ajutând astfel țările să-și atingă obiectivele climatice.

După oceane, solurile sunt al doilea cel mai mare absorbant de carbon de pe Pământ și joacă un rol major în schimbările climatice globale, datorită cantității mari stocate în prezent în materia organică din sol. 

Prin urmare, FAO a măsurat pentru prima dată stocurile de carbon organic din sol (cunoscute sub denumirea de SOC) în pajiști semi-naturale. El a estimat astfel ”potențialul lor de absorbție”.

La nivel global, a fost estimată o absorbție anuală de 63,5 megatone de carbon în 2010 în pășuni, de până la 30 cm adâncime. În medie, stocul de carbon în pășunile neameliorate a fost de 53 de tone la hectar în 2010 și de 50 de tone în pășunile ameliorate, scrie Agrifood.

Cele mai mari stocuri de carbon din sol s-au găsit în regiunile temperate, caracterizate prin rate scăzute de descompunere și productivitate ridicată a pășunilor. Stocurile de carbon cele mai scăzute au fost în schimb observate în pajiștile aride și semiaride.

În primul rând influențează condițiile climatice, urmate de aportul carbonului la sol din surse vegetale și animale și de conținutul de argilă.

Stabilizarea carbonului depinde, de asemenea, de diferite proprietăți ale solului, cum ar fi pH-ul, care ajută la reglarea disponibilității nutrienților în sol și particulele de sol, care protejează materia organică de mineralizare.

Diferențele geografice

Potrivit experților FAO, îmbunătățirea practicilor de gestionare a pășunatului ar putea duce la o creștere cu 0,3% a conținutului de carbon în stratul adânc al pajiștilor disponibile. În acest fel, pe parcursul a douăzeci de ani ar putea fi captate cu 0,3 tone de carbon pe hectar în plus pe an. 

Pe lângă faptul că are un impact asupra absorbției emisiilor, a avea pășuni bine întreținute înseamnă și îmbunătățirea bunăstării animalelor și, în consecință, a calității hranei. 

Din acest motiv, oamenii de știință sunt îngrijorați de pierderile suferite de sol în ultimii ani din cauza pășunatului intensiv al animalelor, a activităților agricole și a altor utilizări ale terenurilor dedicate supraexploatării acestora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel