Moliile au fost detestate pe nedrept, spun cercetătorii despre creaturile care zboară prin cameră și găuresc hainele.
Moliile au fost detestate pe nedrept, spun cercetătorii despre creaturile care zboară prin cameră și găuresc hainele, conform BBC. Noile studii sugerează că ele joacă un rol vital de polenizatori de noapte pentru numeroase flori și plante.
Cercetarea arată cum rețelele de transport ale moliilor sunt mai mari și mai complexe decât pot fi cele ale polenizatorilor de zi, precum albinele. Autorii consideră că este imperativ ca scăderea populației de molii să fie oprită imediat.
În ultimii 10 ani, oamenii au înțeles că polenizatorii principali, fără de care lumea nu ar mai fi la fel, sunt de fapt albinele. Scăderea populației, legată de folosirea pesticidelor, a atras atenția activiștilor pentru mediul înconjurător, fiindcă rolul albinelor în lanțul trofic este crucial.
„Există o mare concepție proastă că toate moliile vin și ne mănâncă hainele. Nu asta se întâmplă, în niciun caz", a spus autorul principal al studiului, dr. Richard Walton de la Colegiul Universitar din Londra. „Unele dintre ele se pare că vizitează florile și pot fi o parte importantă a procesului de polenizare".
Pentru a afla în ce măsură ajută moliile, dr. Walton și colegii săi au monitorizat activitatea moliilor din jurul bălților situate în zonele agricole din Norflok, Marea Britanie.
Ei au descoperit că 45% din molii pe care le-au testat transportau polen care își avea originile în 47 de specii diferite de plante, incluzând unele care sunt foarte rar vizitate de albine, fluturi sau sirfide.
„Din ceea ce descoperim, moliile sunt generaliste, însemnând că nu vizitează doar un grup restrâns de flori", a explicat autorul. „Ele cam vizitează orice floare la care au acces. Acestea pot fi flori cum ar fi florile de mure, ele pot accesa și familiile de legume, dar și de trifoi".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu