Romașcanu, întrevedere cu ambasadoarea Franței: O prietenă a României

Organizarea Sezonului România - Franţa 2019, în cadrul căruia vor avea loc peste 300 de evenimente culturale, a fost principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii dintre ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, şi ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis. 

"Mă bucur că am găsit în doamna ambasadoare Michele Ramis o prietenă a României, interesată de cultura română şi de promovarea acesteia. Sezonul România-Franţa 2019 este cel mai amplu proiect cultural pe care cele două state îl vor desfăşura în comun şi, totodată, o uriaşă provocare. Îi mulţumesc doamnei ambasadoare pentru deschiderea de care a dat dovadă şi sunt convins că vom avea o colaborare de succes", a declarat Romaşcanu, conform unui comunicat transmis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. 

Sezonul România-Franţa 2019 coincide cu exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019), cu împlinirea Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi cu marcarea sfârşitului Primului Război Mondial, se mai arată în comunicat. 

"Prin organizarea Sezonului România - Franţa 2019 se doreşte întărirea legăturilor culturale şi sociale dintre cele două ţări cu o veche prietenie, confirmată în secole de istorie comună", a precizat ministerul. 

De asemenea, scrie Agerpres, Michele Ramis şi-a exprimat dorinţa organizării şi altor evenimente culturale comune, oferind sprijinul Ambasadei Franţei în România pentru promovarea Festivalului "George Enescu". 

La întrevedere a participat şi secretarul de stat Alexandru Oprean

Pe 22 mai, fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu şi preşedintele executiv al Institutului Francez, Bruno Foucher, au semnat Convenţia tehnică pentru organizarea şi finanţarea Sezonului Cultural România - Franţa 2019. 

Evenimentul va fi construit în jurul a patru tematici: "Două ţări cu culturi plurivalente", "Un secol de schimburi, de comuniune şi de identitate", "Perioade ritmice de transformări în oglindă" şi "Oraşele de mâine şi noi teritorii rurale", care vor constitui firul conducător pentru elaborarea unei planificări structurate, şi în jurul a trei capitole: Occident - Orient: pe urmele istoriei noastre şi a francofoniei comune; Mutaţii/Mutation(S): o cale spre o nouă ecologie a ideilor şi a vieţii pentru Europa; Sezonul 2.0: între virtual şi real, inovaţia în serviciul intimităţii redescoperite. 

Vor fi avute în vedere toate domeniile de cooperare, cu accent pe domeniul cultural, educaţional şi universitar, ştiinţific, ecologic, economic, digital, sportiv, gastronomic şi turistic. Vor fi privilegiate proiectele încrucişate, cu o puternică componentă a parteneriatelor dintre operatori sau instituţii din cele două ţări şi care pot fi prezentate succesiv în cele două ţări şi având actori noi, mai ales comunităţile teritoriale şi tinerii creatori, a precizat ministerul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel