Roma cere implicarea NATO în Libia. Medvedev propune ca Rusia să medieze conflictul. Vezi cum se implică România

Roma ameninţă voalat că nu va mai permite utilizarea bazelor sale, în lipsa implicării NATO în Libia, în timp ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev a declarat, luni, că Rusia este pregătită să joace rolul de mediator în soluţionarea conflictului libian

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a pledat, luni, la Bruxelles, ca NATO să preia comanda operaţiunilor militare în Libia, altfel, a sugerat el, Roma ar putea să nu mai autorizeze utilizarea bazelor sale aeriene, transmite Mediafax.

„Dacă NATO nu asigură rapid coordonarea operaţiunilor militare, va trebui să studiem un mijloc prin care Italia să îşi asume ea însăşi responsabilitatea controlului bazelor“ situate pe teritoriul său, a declarat Frattini, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, pe tema situaţiei din Libia.  „NATO trebuie să preia iniţiativa“, a insistat şeful diplomaţiei italiene, exprimându-şi regretul că fiecare ţară din cadrul coaliţiei acţionează, în opinia sa, fără să îşi informeze partenerii. "Toţi membrii coaliţiei au nevoie să ştie ce fac ceilalţi, iar NATO are experienţă în acest lucru", a declarat el.

Medvedev: Este probabilă lansarea unei ofensive terestre

Tot luni, reşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia este pregătită să joace rolul de mediator în soluţionarea conflictului libian, care a apreciat că este „probabilă“ lansarea unei ofensive terestre, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

„Vom pune în aplicare cu plăcere eforturile noastre de mediere şi capacităţile noastre în materie de menţinere a păcii, dacă pot fi utile în această situaţie, pentru că noi avem relaţii bune cu lumea arabă“, a declarat Medvedev.  Şeful statului rus a subliniat că nimeni nu este în măsură să poarte negocieri de pace în această ţară, în prezent. De asemenea, Rusia nu va participa la nicio operaţiune militară împotriva Libiei, a mai anunţat Dmitri Medvedev, apreciind că este "probabilă" lansarea unei ofensive terestre.  „Nu vom participa la nicio operaţiune cu scopul să instaureze o zonă de interdicţie aeriană (în Libia). Nu vom trimite niciun contingent, dacă această operaţiune trece la o fază terestră, lucru care este probabil“, le-a spus Medvedev jurnaliştilor ruşi.

Între timp, operaţiunile aeriene continuă

Între timp, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi alte ţări europene, între care Italia, un stat strategic prin poziţia sa geografică, continuă operaţiunile aeriene din Libia, relatează AFP, care detaliază forţele utilizate sau în curs de mobilizare.

Premierul britanic David Cameron a declarat luni, într-un discurs rostit în faţa parlamentului că mare parte din apărarea aeriană a lui Gaddafi a fost neutralizată şi a fost instituită o zonă efectivă de excludere aeriană, informează Reuters.

Cum se implică România în conflictul din Libia:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel