Un tânăr din România, plecat la muncă în străinătate pentru a-și întreține familia, și-a găsit sfârșitul într-un mod tragic. El a murit carbonizat, luna trecută, în Belgia, cazul său fiind în prezent investigat de Parchetul din Liège.
Din dorința de a oferi celor dragi un trai decent, mulți români aleg să muncească în străinătate fără contract, fără să conștientizeze riscurile pe care și le asumă. Este și cazul unui tânăr sucevean în vârstă de 33 de ani.
Cătălin Gabriel Gaftea era plecat de trei ani în Belgia și muncea la un bâlci ambulant. Din păcate, tânărul a murit marți, 9 august, carbonizat, corpul neînsuflețit fiind descoperit de pompierii din Liège, care interveniseră la stingerea unui incendiu la o rulotă staționată într-una din localitățile din suburbia orasului belgian.
Revoltător este însă faptul că, proprietarul rulotei se pare că era și patronul la care românul muncea.
Doar că prima reacție a patronului a fost aceea de a nega faptul că cei doi se cunoșteau, Cătălin fiind catalogat drept « un boschetar care dormea în rulotă din când în când », declarație infirmată de mai multe postări și poze de pe contul de Facebook al românului.
De asemenea, sora tânărului decedat, Amelia Roznovan, și-a exprimat indignarea față de atitudinea patronului: „Nici măcar nu a transmis un mesaj de condoleanţe sau să fi anunţat familia din Suceava, întrucât avea un număr de telefon de aici. Şi se cunoşteau chiar foarte bine, au fotografii împreună, cu fiul acelui patron Gabriel era prieten pe Facebook... cum poţi să fii atât de lipsit de suflet" ?
Cazul românului, investigat
Parchetul din Liège investighează împrejurările în care a izbucnit incendiul, însă justiția belgiană va trebui să se pronunțe și asupra circumstanțelor în care Cătălin Gabriel Gaftea lucra pentru patronul belgian.
Dacă se va dovedi că românul muncea fără contract legal de muncă, patronul riscă amendă și plata unei indemnizații pentru cele două fetițe de care avea grijă în România.
Pentru identificarea corpului carbonizat, anchetatorii au apelat la autoritățile române pentru prelevarea unor mostre de ADN de la fiica decedatului.
Potrivit avocatului Florin Mihuț, care reprezintă familia pro bono în procesul prin care se încearcă a se face dovada existenței unui raport de muncă, mostrele de ADN au ajuns la Liege. După identificare, corpul tânărului decedat poate fi adus în țară, însă autoritățile române (Ministerul de Externe) ar trebui să se implice cu sprijin financiar. Deja cazul a fost adus și la cunoștința Ambasadei României în Belgia, iar comunitatea de români din Bruxelles încearcă să strângă suma necesară, ne-a relatat Oana Consuela Florea, de la Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu