Român din Ucraina, semnal de alarmă. Ce face Kievul pentru a da impresia că a rezolvat problema minorităților naționale

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a explicat care e strategia pe care autoritățile de la Kiev o au pentru a da impresia că au rezolvat problema minorităților naționale.

Într-o postare pe Fcebook, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), trage un semnal de alarmă privitor la strategia pe care o au autoritățile de la Kiev pentru a da impresia că au rezolvat problema minorităților naționale.

„Kievul organizează grăbit, parcă în galop, mai multe evenimente și sesiuni cu privire la diversitatea lingvistică și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților (comunităților) naționale“, a zis Anatol Popescu.

De curând, Avocatul Poporului de la București și omologul său din Ucraina au vizitat minoritatea românească din Cernăuți și pe cea ucraineană din Sighetu Maramației. Anatol Popescu atrage atenția că mai multe evenimente de acest gen au loc în cascadă pentru a „se flutura sus și tare cu „marile realizări“ în domeniu“.

„Azi, 3 iunie deja s-a anunțat pentru vinerea asta, pe 7 iunie, un „Forum al minorităților (comunităților) naționale din Ucraina“ organizat la Kiev. Tematica forumului este „Perspectiva europeană, dialogul, respectarea drepturilor“... .

Evenimentul este dedicat „stării de realizare a reformei cu privire la perfectarea legislației ucrainene în domeniul politicilor etnice, precum și asigurării drepturilor minorităților (comunităților) naționale din Ucraina în condițiile unui război în plină desfășurare““, notează Anatol Popescu.

„În „buna“ tradiție post/neosovietică de la Kiev, pe lista invitaților ultimii au fost plasați reprezentanții organizațiilor minorităților naționale...“, mai scrie românul din Ucraina.

Foto: Agerpres

Ce fac, de fapt, ucrainenii

Anatol Popescu îi îndeamnă astfel pe reprezentanții României care vor participa la Forumul al minorităților (comunităților) naționale din Ucraina, organizat la Kiev, să ridice următoarele în cadrul discuțiilor problema școlii din satul Erdek-Burnu / Utkonosivka, raionul Ismail, regiunea Odesa, instituție cu tradiție seculară de învățământ românesc, cu peste 450 de elevi. 

Mai exact, președintele Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina) le cere reprezentanților României se întrebe de ce sunt impuse „2 clase întâi cu predare în limba ucraineană, și niciuna cu predare în limba română“?

„P.S. Drept dovadă că s-a lepădat definitiv de sintagma "limbă moldovenească", recent Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință l-a mai confirmat odată în Consiliul reprezentaților minorităților (comunităților) naționale pe eternul moldovenist, românofob și kgbist declarat Anatoliy Fietiesku.

Statul român nici măcar nu a cutezat vreodată să-l declare indezirabil pe individ.

Vorba aia: noi, cu bunătatea noastră, iar am rămas gravizi...“, a mai scris, pe Facebook, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel