Român răpit în Burkina Faso. Adrian Năstase, sfat: Soluția e simplă

Fostul premier Adrian Năstase susține, în contextul în care un cetățean român a fost răpit în Burkina Faso, că nu există un ghid de "bune practici" în astfel de cazuri și explică ce trebuie făcut pentru a fi dejucate planurile răpitorilor, deși afirmă că este susceptibil că mijloacele de comunicare în masă se vor conforma. 

Un cetățean român care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din nordul statului african Burkina Faso a fost răpit, sâmbătă, de indivizi înarmați. Pentru gestionarea acestui caz, Ministerul român al Afacerilor Externe a activat Celula de Criză.

În acest context, Adrian Năstase, amintește, luni, într-o postare pe blogul personal, că primul caz de răpire a unui cetățean român de după 1989 a avut loc în mandatul său de ministru al Afacerilor de Externe și explică ce trebuie făcut, având în vedere că este evident faptul "că răpitorii contează pe vectorii de media din România pentru a mări presiunea asupra guvernului și pentru a mări miza emoțională".

Iată textul integral scris, luni, pe blog, de Adrian Năstase 

"Există un ghid de „bune practici" in cazuri de răpire?

Nu există asa ceva. Fiecare guvern procedează in functie de situatia concretă. Evident că in cazuri de răpiri cu caracter terorist, măsurile de luat sunt mai complicate.

Primul caz de răpire, după 1989, a avut loc la 9 octombrie 1991, când un grup de militanti sikhsi l-au răpit pe diplomatul român Liviu Radu, aflat la post la New Delhi. Eram ministru de externe atunci. El a fost eliberat după aproximativ 50 de zile si după actiuni de colaborare intre autoritătile române si cele indiene. Reamintesc faptul că anterior avusese loc un atac armat impotriva ambasadorului indian la Bucuresti, fost ministru de interne in Pundjab, atac dejucat de catre fortele românesti anti-tero, unul din atacatori fiind ucis. Forta de eliberare a Kalistanului a cerut eliberarea a doi dintre atacatori in schimbul diplomatului român. Atunci am constituit celula de criză la MAE, asigurând cadrul de coordonare pentru actiunea necesară.

In situatia actuală, este evident că răpitorii contează pe vectorii de media din România pentru a mări presiunea asupra guvernului si pentru a mări miza emotională. Solutia e simplă – ziarele si televiziunile ar trebui să transmită numai comunicatele distribuite de celula de criză. Este posibil un astfel de lucru? Nu cred."

Român răpit în Burkina Faso. MAE a activat Celula de Criză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel