EXCLUSIV  Româncă din Italia, MĂRTURII, în plină epidemie de coronavirus. "Mulţi români mint la vamă"

O româncă stabilită în Italia, din anul 2011, a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre ce se întâmplă, în aceste momente, în Italia, după ce a fost declarată zonă de risc, dar și despre situația românilor care încearcă să ajungă în țară.

Românca locuiește în regiunea Emilia Romagna, provincia Ravenna, a patra regiune infectată.

"Cei care lucrează în alt oraş decât cel de domiciliu au la ei ultimul fluturaș"

"Toată Italia e sub Cod Roșu, de ieri seară. Nimeni nu iese din oraş decât pentru muncă, iar dacă nu ai spital în oraşul tău poţi ieşi cu dovada. În alt judeţ poţi merge doar dacă lucrezi acolo. Școlile, în toată Italia, sunt închise din 24 februarie 2020, de când au apărut primele cazuri grave (bărbatul de 38 de ani şi soţia însărcinată) şi un deces. Cei care lucrează în alt oraş decât cel de domiciliu au în permanență la ei ultimul fluturaș plus un act dat de minister şi semnat de patron. Li s-au dat măști de protecţie. Eu spun ce se întâmplă la soţul meu la serviciu, care lucrează ca şofer pe distribuție", a declarat românca stabilită în Italia, în exclusivitate pentru DCNews.

"Oamenii care lucrează în supermarketuri îţi spun să păstrezi distanța"

"Oamenii au fost panicați în primele zile. Acum sunt mai liniştiţi. Sunt foarte puţini pe străzi, în magazine, dar 60% din cei care ies pe străzi au măşti. De ieri, toate restaurantele, barurile, cafenelele sunt deschise între orele 6.00 - 18.00. Magazinele, sâmbăta şi duminica, sunt închise sau au program scurt. Oamenii care lucrează acolo îţi spun să păstrezi distanța, să rămâi la dunga roşie. În bănci/farmacii/poștă intră câte o persoană, maxim 2 persoane în același timp, în funcție de mărimea încăperii.

Mall-urile sunt închise în weekend, dar dacă există magazine alimentare în interiorul lor vor rămâne deschise doar cele cu program scurt pentru că patronii vor ține cont de lege, adică să nu lase în magazine foarte multe persoane pe metru pătrat.

Supermarketurile, de pe 24 până pe 27 februarie, au fost exact cum ai văzut pe internet sau la tv. La ora 20.00, erau goale, goale. Eu, pe 26 februarie, la orele 15.00, am fost în trei magazine şi nu am găsit paste, varză, lapte. De asemenea, în toate magazinele în care am fost eu, nu mai erau legume şi fructe. Dacă voiai fructe, la ora 8.00 trebuia să fii acolo să prinzi ceva. 

De asemenea, nu se fac ceremonii, botezuri, nu se țin slujbe de înmormântare", a mai spus femeia.

"Spitalele cer ajutorul studenților din ultimul an"

"Mama lucrează în sistemul sanitar (la o casă de bătrâni) şi, de ieri, 9 martie, nu mai au voie să primească pe nimeni înăuntru, doar ei şi atât. Spitalele, din câte am înțeles, cer ajutorul studenților din ultimul an şi au spus, inițial, că dacă va fi nevoie vor chema de acasă medicii ieșiți la pensie. Însă au luat hotărârea să nu-i cheme. Au spus că nu vor să riște pentru că sunt în vârstă. Au decis să-i angajeze pe cei care au diplomă și nu au avut loc în spitale. Ca ajutor, în lista de așteptare, sunt studenții din ultimul an de la Medicină.

Sunt mesaje audio de la asistente, infirmieri, medici în care ni se spune să stăm în casă ca să evităm trierea pacienților. Au spus că, dacă vine un bătrân şi un copil în acelaşi timp, prioritate are copilul. Şi asta se întâmplă pentru că mulţi tineri au ieșit în cluburi, baruri, în week-end-ul trecut, 7-9 martie, şi au dus acasă la bunici, părinți virusul. Au spus: "o să ajungem să alegem între cel care are mai multe şanse de viaţă şi cel care are mai puține... Staţi în casă!".

În cazul sălilor de operație din fiecare spital, funcționează doar una pentru urgențe, restul au fost făcute saloane de reanimare. Operațiile, în cazul persoanelor care erau şi de câţiva ani pe listele de așteptare, au fost anulate şi se așteaptă", a spus românca.

"Mulţi români mint la vamă. Am auzit de cineva"

"Două sau trei persoane din Milano, deşi erau în zona roşie, în provincia Lombardia, şi nu aveau voie să o părăsească, au plecat la schiat în provincia Trentino şi au fost prinşi şi amendaţi, duminică seara. Când s-a închis Lombardia, foarte mulţi locuitori din Milano au fugit în gară să plece la rude, în sudul Italiei, unde nu erau cazuri multe.

Am auzit, dar nu sunt surse sigure, că mulţi români mint la vamă că vin din Germania, de exemplu, dar foarte puțini pentru că mulţi au maşini cu numere de Italia deoarece cu numerele de România, dacă ai rezidență, nu mai poţi circula. Am auzit de cineva care a ajuns în vama Nădlac şi a declarat că vine din provincia Trento alto Adige şi că merge acasă. A completat formularul dat la vamă și i s-a spus să stea în carantină că luni va fi sunat de un medic pentru mai multe informații, ceea ce s-a şi întâmplat. La vamă, i s-a spus că dacă venea din regiunea Veneto, Emilia Romagna sau Lombardia rămâneau acolo în carantină", a mărturisit femeia. 

Zborurile către România, blocate

"Zborurile sunt blocate din Italia către România şi mai ştiu, din surse sigure, că şi zborurile Italia - Londra au fost anulate. Autocarele nu intră şi nu ies din Italia. Nu avem voie să părăsim oraşul/satul pentru niciun motiv, doar dacă e vorba de muncă", a mai specificat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel