Un studiu realizat recent arată că România este pe locul 32 într-un clasament al satisfacției expaților, înaintea SUA și Germaniei.
România se situeează pe locul 32 într-un clasament al satisfacției expaților, înaintea SUA și Germaniei, topul fiind condus de Taiwan, Mexic și Costa Rica, scrie Mediafax. În top 10 se află Taiwan, Mexic, Costa Rica, Malaezia, Portugalia, Noua Zeelandă, Australia, Ecuador, Canada și Vietnam.
Peste România se situează Spania (16), Cehia (15), China (22), Franța (25) sau Ucraina (27), iar după România sunt Olanda (33), SUA (34), Germania (36), Norvegia (38), Grecia (40) sau Polonia (43).
Clasamentul este încheiat (locurile 50 - 59) de Malta, India, Turcia, Cipru, Japonia, Egipt, Rusia, Africa de Sud, Italia și Kuweit.
Datele au fost colectate de Internations, o comunitate globală de expatriați, pentru cel mai recent sondaj Expat Insider, realizat cu ajutorul a peste 12.000 de persoane, care surprinde cât de mulțumiți sunt cei ce lucrează în străinătate în ultimul an.
La numărul 1, expații care locuiesc în Taiwan au raportat că sunt cei mai fericiți, indicând o gamă largă de factori, inclusiv calitatea vieții, perspectivele de carieră, ușurința de a se stabili și satisfacția față de viața în străinătate în general.
Capitala Taiwanului, Taipei, a fost recunoscută de câțiva ani ca fiind orașul de top pentru expatriați, cu note deosebit de ridicate pentru transportul local eficient, asistență medicală disponibilă la prețuri accesibile și rezidenții prietenoși.
În general, 45% dintre respondenții la sondaj spun că Covid-19 a avut un impact asupra șederii lor în străinătate sau a planurilor lor de relocare. Aproximativ o persoană din trei au spus că pandemia le-a întârziat planurile de a se muta în străinătate și aproximativ 1 din 5 expatriați care locuiesc deja în străinătate au declarat că pandemia i-a împiedicat să se întoarcă acasă în ultimul an.
Sondajul, realizat în ianuarie 2021, a solicitat expaților să își evalueze satisfacția față de calitatea vieții (cum ar fi un mediu sănătos și o infrastructură WiFi robustă), ușurința de stabilire (cum ar fi barierele lingvistice și locuitorii prietenoși), finanțe personale (cum ar fi accesul la asistență medicală la prețuri accesibile) și munca în străinătate (cum ar fi securitatea locului de muncă și o economie locală stabilă).
Locațiile cu costuri de viață accesibile, investiții mai mari în plasele de protecție socială și cu acces la o mulțime de activități în aer liber și de agrement pentru a echilibra munca și viața se află, de asemenea, pe primul loc.
Expat sau expatriat definește o persoană care locuiește temporar sau permanent în altă țară decât cea natală, conform Wikipedia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci