EXCLUSIV  România, mai aproape de UE sau de SUA? Dungaciu: Încep să se întâmple lucruri care trebuie să preocupe

Foto: Aksonsat Uanthoeng - Pexels
Foto: Aksonsat Uanthoeng - Pexels

"România ar trebui să fie mai apropiată de UE sau de SUA?", este una dintre întrebările la care au răspuns românii în cadrul unui studiu realizat recent.

Publicitate

Dan Dungaciu a explicat, la DC News, cifrele ultimului sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Iată care a fost un dintre întrebări, răspunsurile oferite de către români dar şi analiza făcută de Dan Dungaciu:

„Din punctul dvs de vedere, România ar trebui să fie mai apropiată de UE  sau de SUA?”

- Mai apropiată de UE: 24,5%

- Mai apropiată de SUA: 10,9%

- La fel de apropiată de ambele: 36,6%

- România ar trebui să-şi mai vadă şi de problemele şi de interesele ei: 27,7%.

"E o chestiune interesantă. Aici încep să se întâmple lucruri care trebuie să preocupe. Pentru că generaţiile se schimbă şi nu fără efecte. Întrebarea fatidică pe care nu vrem să o punem niciodată în România, 'pe cine iubeşti mai mult, pe mama sau pe tata?', adică America sau UE.

Dar încet-încet lucrurile se duc fără să fie o respingere. Lumea, 36%, doreşte ca întrebarea să nu fie pusă, dar dacă o pui până la urmă, cei care doresc o Românie mai apropiată de Uniunea Europeană decât faţă de Statele Unite au câştig de cauză. 

Dacă intrăm în detaliu, o să vedem că, de fapt, structura celor care-şi doresc ca România să fie mai apropiată de UE e de alt tip: acolo sunt gulerele albe, sunt oamenii din marile oraşe, mai puţin în zona interesului faţă de America, unde sunt mai degrabă gulere albastre şi o populaţie mai în vârstă. Asta înseamnă că, în economia românească, prezenţa banilor americani este foarte redusă. Când lucrezi în corporaţii sau eşti un tip activ, te întâlneşti cu proiecţii europene, cu afaceri europene, cu bani europeni. Nu te întâlneşti cu bani americani. Aici e problema. O problemă pe care n-am avut-o până azi. Cât va mai dura până chestiunea asta devine vector politic? Adică va veni cineva să ne spună la alegerile prezidenţiale sau parlamentare 'ne ajunge atâta americanism, parteneriatul strategic cu America, noi trebuie să mergem cu Europa'", a explicat Dan Dungaciu.

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel