Politologul Alina Mungiu-Pippidi a rememorat, la DC News, perioada în care corupţia era în floare în România. Totodată, a vorbit şi despre percepţia pe care o au, acum, alte state cu privire la lupta anticorupţie din România.
"Eu sunt o persoană care a încercat iniţial să facă politici publice, apoi am virat foarte mult pe politici de bună guvernare, pentru că pur şi simplu în halul de coruptă în care era România în anii ’90, era imposibil să faci orice altceva până nu lămureai nişte lucruri fundamentale. Deci băncile de stat nu dădeau credit decât preferenţial, toţi şefii de întreprinderi de stat, puşi să păstorească peste privatizare îşi făceau propriile firme şi furau. Lumea poate a uitat puţin cum era tranziţia asta românească în care era zero separaţie public-privat şi trebuia întâi să construieşti puţin această arhitectură ca să poţi să-ţi permiţi să faci orice. Aici a fost marea bătălie.
Eu nu fac parte dintre oamenii cei mai pesimişti. Nişte lucruri s-au făcut. (...) În România se discută foarte mult problema anticorurupţiei ca şi cum ea e una pur judiciară, îl găseşti pe unul şi-l bagi la închisoare. E foarte bine să ai capacitatea asta, să bagi oamenii la închisoare dacă au greşit; pe oricine, fie că e ministru, că e nu ştiu ce. Şi asta e o chestie pozitivă pentru care multă lume invidiază România şi vede asta ca o realizare a noastră. Noi însă care ne ştim ţara mai bine, văd că lucruri pozitive pe care le-am început şi care se văd", a explicat, într-un interviu acordat DC News, Alina Mungiu-Pippidi.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu