Radu Tudor a vorbit în această seară despre semnalele economice pe care le-au lansat cei de la Camera de Comerț Româno-Americană.
Jurnalistul Radu Tudor a vorbit în această seară despre avertismentul transmis de Camera de Comerț Româno-Americană, scrie Antena3.ro.
”Camera de Comerț Româno-Americană avertizează printr-un mesaj transmis în public că România se poate aștepta la șocuri economice la începutul anului 2022, din cauza crizei politice. În Camera de Comerț Româno-Americană sunt reprezentanți, conducătorii, CEO-urile celor mai importante companii care investesc în piața românească și atenție la nuanțele folosite în afirmațiile celor de la AmCham”, a declarat Radu Tudor.
”Pe fondul stabilităţii şi predictibilităţii aşteptate la începutul anului 2021, încrederea în climatul investiţional şi de afaceri oferit de România a ajuns în vară la cote record, iar în septembrie, odată cu declanşarea crizei politice, s-a prăbuşit până la nivelul înregistrat la debutul pandemiei, conform unui sondaj derulat de AmCham între 24 – 28 septembrie. Între timp s-au suprapus agravarea crizei medicale, creşterea inflaţiei, blocajul pe lanţurile de aprovizionare. Instabilitatea, impredictibilitatea şi măsurile impuse fără o evaluare reală a impactului în economie scad apetitul investiţional şi destabilizează companiile prezente în România. Prelungirea tensiunilor politice are consecinţe nefavorabile pentru climatul investiţional, şi începutul anului 2022 se anunţă a fi o perioadă caracterizată de şocuri suprapuse din sfera ofertei şi cu distorsiuni la nivelul lanţurilor mondiale de producţie, care se resimt deja în sfera industriei”, potrivit ArmCharm.
”Riscurile macroeconomice care au potențial de a crea dezechilibre majore în lipsa unei abordări coerente și sustenabile pe termen lung sunt:
- accelerarea inflației și pericolul unei spirale inflaționiste
- creșterea datoriei suverane
- dependența ridicată de importurile de energie
- menținerea unui deficit bugetar foarte ridicat
- evoluția demigrafică nefavorabilă, toate amplificate de impactul pandemiei și de eficiența gestionării acesteia”, mai transmite ArmCharm.
Comisia Naţională de Prognoză a menţinut estimările privind creşterea PIB în 2021, la 7%, dar a revizuit în jos datele pe 2022, la 4,6%, de la 4,9% în raportul din vară.
Inflaţia ar putea închide anul la 7,7%, faţă de 5% cât era estimarea din luna august
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat o actualizare a estimărilor privind evoluţia economiei, menţinând previziunile privind creşterea PIB în acest an la 7%, la fel ca în raportul din august, dar a modificat datele privind inflaţia, prognoza pentru finalul lui 2021 fiind de 7,7%, de la 5% în vară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci