Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage atenţia asupra resurselor limitate din PNRR, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea.
Publicitate
În ciuda diferențelor din punctul de vedere al organizării, dar mai ales al resurselor financiare rezervate sănătății publice, principiile pe care ar trebui să se bazeze un sistem de sănătate bine pus la punct ar trebui să fie: principiul universalității, principiul accesului la acordarea de îngrijiri de bună calitate, principiul echității si bineînțeles, principiul solidarității umane.
Pe acest subiect a intervenit, în dezbaterea Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătate, organizată de DC MEDIA GROUP, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila care a subliniat următoarele aspecte:
”România are pe de o parte un PIB pe cap de locuitor destul de redus în cadrul Uniunii Europene, pe de altă parte România alocă maxim 6% din PIB pentru sănătate și lucrul acesta este dificil de schimbat într-o situație de criză economică, dar ar trebui să existe soluții pentru atragerea de fonduri noi în sănătate.
PNRR aduce resurse noi dar sunt limitate. Apropo de programul european de combatere și control al cancerului noi am avea, raportat la populație, suma de circa 170 de milioane euro pentru 4 ani ceea ce nu înseamnă foarte mult: 4 milioane de euro pe an nu e o sumă foarte mare dacă ne referim la piața medicamentelor din România care înseamnă câteva miliarde de euro.
Așa că, o politică care să dezvolte atragerea de fonduri noi prin dezvoltarea unor asigurări private de sănătate care să ofere măcar unora dintre persoanele care pot face acest lucru un anumit tip de servicii la sănătate și să ușureze povara sau cheltuiala perfect justificată dar care trebuie să fie oferită tuturor pacienților sin România un acces egal la servicii de sănătate și la medicamente. Creșterea economică din România ar fi bine să fie corelată și cu creșterea cheltuielilor pe care statul român le face cu sectorul sanitar”, a declarat fostul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.
Citește și:
DC News a organizat o dezbatere pe tema ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătate”. Cu mai multe detalii, cifre și statistic a venit Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.
”Fără îndoială, inovația salvează vieți și de aceea avem nevoie de sprijinire și de încurajarea prezenței companiilor farmaceutice inovative în România. Industria farmaceutică are un impact uman prin câștigarea de ani de viață și prin îmbunătățirea calității vieții pacientului. Dacă privim la cifrele pe care le avem la îndemână, 73% din creșterea speranței de viață în intervalul 2000-2010 s-a datorat tratării pacienților cu medicamente inovative. În ultimii 5 ani, aproximativ 1,2 milioane de ani de viață au fost salvați la nivel european, datorită tratamentelor inovatoare pentru cancerul de sân. Rezultatele sunt remarcabile. La nivelul societății există un impact important pentru că oamenii rămân activi, spitalizarea este redusă prin folosirea tratamentelor inovatoare și atunci costurile sociale se reduc, pentru că sunt mai puține zile de inactivitate a persoanelor afectate de boli. Aceste lucruri au un impact economic pozitiv. Aici avem o cifră interesantă: dacă inactivitatea cauzată de boală și dizabilitate ar fi redusă cu 10%, veniturile suplimentare la bugetul României ar fi de 2,8 miliarde de euro, niște sume remarcabile, undeva mai mult de 1% din PIB”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu