România a ajuns la 91% din capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale (Transgaz)

România a ajuns la 91% din capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale (Transgaz) - Foto Pexels
România a ajuns la 91% din capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale (Transgaz) - Foto Pexels

România avea duminică în depozite peste 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce înseamnă aproape 91% din capacitatea de înmagazinare a ţării, a anunţat Transgaz. 

Alegeri prezidentiale 2024

Pragul minim aprobat pentru România în nou regulament al Comisiei Europene este de 80%, iar acesta a fost atins încă de pe 17 septembrie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirma recent că stocurile comune europene au ajuns deja la 84%, ceea ce înseamnă mai mult decât obiectivul fixat pentru a scăpa de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

Între timp, importurile de gaze făcute de România au scăzut cu peste 20% în primele opt luni din 2022, faţă de perioada similară a anului trecut.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că tendinţa se va menţine pentru întreg anul. în plus, producţia internă de gaze naturale va creşte cu aproape 2% faţă de anul trecut, scrie Rador.

Citește și - Germania poate trece peste iarnă, în ciuda jocurilor lui Putin. Depozitele de gaze au ajuns la un grad de umplere de 95%

Germania şi-a atins un obiectiv crucial privind depozitele de gaze naturale înainte de termen, transmite Bloomberg. Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Germania a ajuns în prezent la 95,14%, echivalentul consumului timp de două luni de iarnă, cu două săptămâni înaintea termenului limită de 1 noiembrie, a informat vineri Ministerul Economiei de la Berlin într-un comunicat de presă.

"În pofida opririi gazoductului Nord Stream 1, depozitele de gaze au fost umplute mai repede decât se preconiza", a precizat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Chiar dacă strategia de a face apel către industrie şi cetăţeni pentru ca aceştia să îşi reducă cererea de gaze şi să evite raţionalizarea pare să dea roade pentru moment, o iarnă mai friguroasă decât de obicei ar putea perturba activitatea economică iar gospodăriile ar putea să nu primească suficient combustibil pentru a se încălzi.

"Depozitele bine umplute ne vor ajuta la iarnă însă doar aceste facilităţi de depozitare nu sunt suficiente. Gazul din depozite este suficient doar pentru aproximativ două luni de iarnă", a subliniat Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA). Vezi articolul aici!

Citește și - "Să îşi mai ia un pulover pe ei, dacă le e frig. Lumânări şi lanterne, în caz de blackout". Fost şef al Parlamentului german, mesaj tranşant

Wolfgang Schauble, fost preşedinte al Parlamentului german, le-a transmis cetăţenilor germani să nu se mai plângă în această iarnă, să se îmbrace mai gros şi să îşi pregătească lumânări şi lanterne pentru eventualitatea unui blackout. 

"Nu trebuie să te plângi de situaţie, trebuie să accepţi că sunt multe lucruri care se pot schimba", a transmis acesta într-un interviu pentru Bild, citat de Business Insider. El le-a transmis nemţilor să se pregătească cu "pulovere, lumânări şi lanterne în această iarnă, în eventualitatea unui blackout sau a crizei energetice". "Să îşi mai ia un pulover pe ei, dacă e frig", a mai spus acesta. 

"Dacă le sugerăm oamenilor că totul este nelimitat, facem ceva ce se cheamă supraexploatare. Oamenii au impresia că statul poate face orice. Şi asta nu e sustenabil", a mai spus Schauble. 

În Germania s-au introdus deja măsuri pentru limitarea consumului de energie. Spre exemplu, au fost interzise deja piscinele încălzite în această iarnă.

Germania, amenințată cu dezindustrializarea din cauza majorării costurilor energetice

Prima economie a Uniunii Europene nu doar că va intra în recesiune, cu o contracţie a PIB-ului de 0,4% estimată de guvernul german, dar ea se confruntă în plus cu un risc pe termen mai lung, acela de a vedea întregi sectoare productive asfixiate de creşterea preţurilor. În urma opririi unei unităţi de producţie, cei 530 de salariaţi ai oţelăriei din Hamburg sunt în şomaj tehnic de la începutul lunii octombrie. Măsuri similare au fost luate în mai multe combinate europene ale grupului ArcelorMittal. Gazul este un element esenţial al procesului de producţie, iar factura a crescut de şapte ori faţă de perioada anterioară invaziei ruse în Ucraina, explică Uwe Braun, directorul general al combinatului siderurgic din Hamburg. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel