România a avut în iunie cea mai accentuată scădere din UE a comerţului cu amănuntul faţă de mai

comert
comert

România a avut în luna iunie cea mai accentuată scădere din Uniunea Europeană a comerţului cu amănuntul, faţă de mai, de 1,3%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Volumul comerţului cu amănuntul, ajustat sezonier şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, a crescut în iunie cu 0,7% faţă de mai în UE, respectiv cu 0,9% în zona euro.

Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Germania (6,3%), Letonia (3,3%) şi Suedia (3%), la polul opus situându-se România (-1,3%) şi Belgia (-1%).

Raportat la iunie 2010, ultima lună înainte de majorarea TVA de la 19% la 24%, România a înregistrat a doua scădere din UE a indicatorului, de -8,2%. Numai Spania a avut o evoluţie mai slabă, de -8,3%, în timp ce la nivelul UE a fost observat un declin de -0,2%. În zona euro, comerţul retail a scăzut în iunie 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 0,4%.

Pe datele anuale, cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Luxemburg (12,4%), Lituania (7,1%) şi Letonia (5,4%).

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, miercuri, că afacerile din comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, au crescut în iunie faţă de mai cu 1,1% ca serie brută, dar ajustate la numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-au diminuat cu 1,2%, la şase luni ambii indicatori fiind în scădere, cu 5,8%, respectiv 6,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel