Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, s-a născut în 1 august 1949, în Drăgășani, Vâlcea. Astăzi, este una dintre cele mai apreciate figuri din România, imaginea sa depășind cu mult granițele țării. La vârsta de 75 de ani, la 34 de ani de la preluarea conducerii BNR, reprezintă speranța economică a României spre stabilitate economică, dar și spre mai bine. O datorie pare că i-a mai rămas pentru țară: zona euro.
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre importanța majoră a omului și expertului Mugur Isărescu pentru România, astăzi, când guvernatorul împlinește 75 de ani.
”În tenebrele tranziții de după Revoluția din 1989, România a avut și un noroc colosal: existența lui Mugur Isărescu. Cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, academicianul Mugur Isărescu, a salvat România de la faliment de mai multe ori în ultimii 34 de ani. Tot domniei sale i se datorează faptul că România nu deraiază grav odată cu toate experimentele economice pe care le-au făcut guvernele de la Palatul Victoria de-a lungul anilor. Mugur Isărescu intră în istorie ca una dintre figurile luminoase ale țării noastre, o personalitate care a îmbinat știința de carte, echilibrul și patriotismul. Este un partener de discuție pentru cele mai prestigioase instituții financiare din această lume. Cuvântul său valorează mai mult decât ratingul de țară. La 75 de ani, cu toții ar trebui să-i urăm la mulți ani și să-și facă în continuare datoria pe care o are, aducând țara noastră în zona euro, alături de cele mai dezvoltate națiuni din Uniunea Europeană” este mesajul transmis de analistul politic Bogdan Chirieac despre Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu s-a remarcat un bun vorbitor și în relația cu presa. Din 1990 și până astăzi, conferințele sale țin prima pagină a ziarelor și iau fața actualității la televiziunile de știri. Într-un interviu acordat DCNews, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, povestea cum l-a cunoscut pe Mugur Isărescu: ”Ca jurnalist l-am cunoscut pe Mugur Isărescu. În 1990, când a venit de la ambasada din SUA, unde era consilier economic, a fost chemat să preia Banca Națională. Erau cele mai interesante conferințe de presă, mergeam la toate. Probabil i-a plăcut cum scriam. I-am cerut un interviu după o conferință de presă, a fost de acord să mi-l dea. Toate lumea îi recunoștea valoarea”.
Din 1990 și până astăzi, cu o pauză de un an, Mugur Isărescu a condus BNR, ceea ce-l face cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume. Între 1999 și 2000, a fost premier al României. Acum, el urmează să fie reconfirmat în septembrie la conducerea Băncii Naționale, pentru al șaptelea mandat, având susținerea partidelor aflate la Putere. Are un argument principal în favoarea sa, unul care a guvernat România în ultimii ani: stabilitatea.
Născut în 1949, la Drăgăşani, în Vâlcea, Mugur Isărescu a absolvit Academia de Studii Economice în București. Vreme de 19 ani, din 1971 și până în 1990 a fost cercetător științific la Institutul de Economie Mondială. După Revoluție, a fost numit secretar pe probleme economice și monetare al Ambasadei României la Washington. Avea sarcina de a repara și consolida legăturile cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Vorbind, anul acesta, despre un nou mandat la conducerea BNR, răspundea, în stilul său caracteristic: ”Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Adică... din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci, a apărut clar această problemă, nu? Nu, tânăr nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci”.
În urma insistențelor, a răspuns: ”Vă mulțumesc, dar asta nu depinde de mine și nu are rost să facem o discuție din tema asta. Depinde de Parlamentul României”.
În locul său au răspuns publicații internaționale prestigioase, precum Bloomberg, care au scris, pe surse, că va continua la conducerea BNR pentru cel puțin încă un mandat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu