Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat vineri că livrarea primei aeronave destinate creșterii precipitațiilor, realizată de compania Fargo Jet din Dakota de Nord, în România, reprezintă un alt exemplu al parteneriatului strategic între Statele Unite ale Americii și România, precum și al relației noastre bilaterale în domeniul comerțului și investițiilor, care continuă să se dezvolte.
Diplomatul american a deschis evenimentul ce a marcat inaugurarea primei aeronave echipate şi destinate creşterii precipitaţiilor în România. Aceasta a fost livrată de Fargo Jet şi a fost achiziţionată de compania românească Intervenţii Active în Atmosferă (IAA).
"Astăzi celebrăm un moment excepţional pentru România în domeniul aviaţiei, precum şi puterea inovaţiei de a sprijini dezvoltarea agriculturii în România. De asemenea, marcăm un nou capitol în lupta împotriva schimbărilor climatice, unul care vizează protejarea uneia dintre cele mai importante resurse ale României, comunitatea agricolă. Livrarea primului avion pentru însămânţarea norilor în România, din partea Fargo Jet, din Dakota de Nord, este încă un exemplu al puternicului parteneriat strategic dintre Statele Unite şi România, precum şi al relaţiei noastre bilaterale de comerţ şi investiţii, care continuă să crească", a afirmat ambasadorul.
Kathleen Kavalec a precizat că acest avion, achiziţionat de compania românească Intervenţii Active în Atmosferă (IAA), va contribui la creşterea precipitaţiilor, la protecţia împotriva furtunilor cu grindină, la salvarea culturilor de seceta devastatoare în zonele agricole care nu au acces la irigaţii, dar şi la sprijinirea rezistenţei agriculturii în faţa schimbărilor climatice cu care se confruntă România.
"Vreau să felicit Fargo Jet şi compania sa soră, Weather Modification International (WMI), pentru munca depusă pentru a aduce acest tip de avion extrem de important în această regiune. Fargo Jet şi WMI demonstrează un angajament real faţă de piaţa locală şi sper că livrarea va fi prima din numeroasele demonstraţii care sprijină fermierii români din sectorul agricol vital. Vreau să subliniez cât de mult apreciem încrederea României în alegerea acestei soluţii americane. Guvernul român a fost de mult un susţinător al tehnologiilor aerospaţiale americane", a susţinut ea.
În acest sens, ambasadorul SUA în România a dat ca exemplu livrarea ambulanţelor aeriene de la Fargo Jet către Ministerul de Interne.
"De fapt, chiar anul trecut am fost la Aeroportul Băneasa pentru a celebra livrarea ambulanţelor aeriene de la Fargo Jet către Ministerul de Interne, pe care le-am văzut zburând aici, în Bucureşti. Este clar că aeronavele Fargo Jet reprezintă un standard de excelenţă pentru nevoia de aeronave a României. Aşadar, vreau să felicit din nou Fargo Jet şi IAA pentru acest parteneriat important. Prin inovaţie şi previziune strategică, punem împreună bazele unei mai bune cooperări aerospaţiale şi sprijinim dezvoltarea agricolă sustenabilă într-un viitor rezistent la schimbările climatice", a transmis diplomatul.
La rândul său, preşedintele Fargo Jet Center, James Sweeney, a subliniat importanţa parteneriatului companiei pe care o reprezintă cu IAA pentru aducerea în regiune "a celei mai bune tehnologii", respectiv primul avion de însămânţare a norilor.
"Celebrăm astăzi un moment semnificativ: parteneriatul nostru cu IAA pentru a aduce cea mai bună tehnologie în regiune şi primul avion de însămânţare a norilor din România. (...) Colaborând cu compania locală IAA (...), acest lucru va îmbunătăţi activitatea lor şi va aduce aviaţia în lucrările de prevenire a grindinei pentru protecţia culturilor şi creşterea producţiei agricole în ţară. Este un pas atât de important şi avem încredere că acesta este doar începutul a ceea ce vom realiza în viitor", a susţinut Sweeney.
El a arătat că Fargo Jet Center şi Weather Modification International furnizează această tehnologie de peste 60 de ani, în mai mult de 30 de ţări.
"Cele două companii surori ale noastre, Fargo Jet Center şi Weather Modification International, au adus această tehnologie în întreaga lume timp de peste 60 de ani. De fapt, am desfăşurat operaţiuni şi am oferit asistenţă în anumite tehnologii sau echipamente sau aviaţie în peste 30 de ţări care desfăşoară operaţiuni de însămânţare a norilor. Aşadar, suntem încântaţi să contribuim activ la succesul de aici, din România. (...) Prin acest parteneriat, suntem cu adevărat angajaţi în transferul tehnologiei. Aducem echipamente aici, dar aşteptăm cu nerăbdare şi formarea, educaţia şi împărtăşirea cunoştinţelor pe care le-am acumulat în întreaga lume, ridicând astfel standardele în România. Aşteptăm cu interes continuarea acestui sprijin în anii următori şi extinderea acestui program", a adăugat şeful Fargo Jet Center, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu