România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.
România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Transgaz.
"Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.
Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.
Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.
Gazul despre care compania rusă de stat Gazprom afirmă că este reţinut în Ucraina face parte din rezervele Republicii Moldova şi ţara va plăti pentru el, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu, informează Agerpres, citând Reuters.
Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este şi va fi plătit de Moldova, a scris Spînu pe aplicaţia Telegram.
Potrivit Radio Chişinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite.
Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigam independenţa energetică, a subliniat vicepremierul moldovean.
Gazprom a acuzat Kievul că reţine cantităţile de gaz care erau destinate Republicii Moldova şi, în acest context, a anunţat că în 28 noiembrie va începe să reducă livrările de gaz către Republica Moldova via Ucraina. Vezi mai mult AICI.
Gazul natural joacă un rol crucial în aprovizionarea Ungariei cu energie, dar o cale de reducere a dependenţei faţă de această resursă este creşterea importului de electricitate, a declarat vineri în Slovenia ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.
Unul dintre cuvintele cele mai repetate în dezbaterile europene este diversificare, ceea ce în viziunea guvernului ungar - spre deosebire de cea a altor guverne europene - înseamnă nu renunţarea la anumite surse de energie, ci achiziţia de energie provenită din cât mai multe resurse diferite şi transportată prin cât mai multe rute posibil, a explicat ministrul ungar, scrie Agerpres.
În acest scop, a continuat el, ţara sa a lansat două proiecte esenţiale menite să-i garanteze aprovizionarea cu energie pe termen lung. Primul, acum realizat cu succes, priveşte interconectarea reţelelor electrice ale Ungariei şi Sloveniei, iar cel de-al doilea are în vedere achiziţia de energie verde din Azerbaidjan, via Georgia şi România, acordul asupra acestui proiect urmând să fie semnat la Bucureşti peste două săptămâni, a menţionat Szijjarto.
Aceasta nu doar că ne va consolida securitatea aprovizionării cu energie, dar ne va permite de asemenea să avem în vedere aspectele de protecţie a mediului, a adăugat el.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia doreşte să importe gaz natural şi electricitate din Azerbaidjan şi să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan şi Georgia cu România şi Ungaria. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu