România a donat un lot de 1250 de tone de păcură Republicii Moldova.
1250 de tone de păcură, donate de România, au ajuns astăzi în Republica Moldova. Acesta este primul lot din cele 5000 de tone, oferite țării noastre cu titlul gratuit, pentru menținerea securității energetice a statului.
Prezentă la evenimentul de recepționare a donației, prim-ministra Natalia Gavrilița a mulțumit Guvernului României pentru implicare rapidă și pentru ajutorul constant care este oferit țării noastre, în special în contextul crizei energetice și a provocărilor dictate de războiul din Ucraina.
„În aceste timpuri complicate, reacția generoasă, rapidă și directă a României demonstrează că țara vecină este mai mult decât un adevărat prieten pentru Republica Moldova. Suntem recunoscători Guvernului României pentru asistența de combustibil, care ne va ajuta să asigurăm gestionarea rapidă a fluxului de refugiați dar și securitatea energetică a Republicii Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a reiterat angajamentul țării sale de a contribui prin acțiuni concrete la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.
„Păcura, în valoare de 3,5 milioane de euro, are ca destinație termocentralele din Republica Moldova, iar principalii beneficiarii sunt cetățenii acestei țări. România și Uniunea Europeană dovedesc prin fapte că sunt alături de dumneavoastră”, a spus Daniel Ioniță.
În următoarele săptămâni vor fi transportate și predate celelalte trei tranșe din cantitatea de păcură alocată Republicii Moldova, scrie Publika.
Președintele Maia Sandu a solicitat țărilor Uniunii Europene să-și deschidă piețele de desfacere pentru producătorii moldoveni, afectați de războiul din Ucraina. Mesajul a fost transmis omologului din Polonia, Andrzej Duda, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.
"Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate. În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni", a declarat Maia Sandu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu