România a crescut atât importurile cât şi exporturile de bere, în ciuda pandemiei.
România a importat anul trecut 65 de milioane de litri de bere, cu 30% mai mult decât în 2019, ultimul an de dinainte de pandemie. Exportul s-a situat şi el pe un trend ascendent, creşterea fiind de 8%, până la 53 mil. litri, scrie ZF.
Astfel, primul an de pandemie a făcut ca ambii indicatori să revină pe plus după ce în 2019 existase o scădere ce indica faptul că tot mai mult industria de bere se bazează pe consum local, iar clienţii preferă producţia autohtonă. Berea este una dintre puţinele pieţe unde producţia internă asigură aproape 97% din consumul local.
„În ciuda unei creşteri a importurilor pe parcursul anului 2020 de 0,15 milioane hl, atingând un total de 0,65 milioane hl (65 mil. litri), piaţa locală a berii continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămâne de circa 97% din consumul intern“, potrivit Asociaţiei Berarii României, scrie Mediafax.
Kirin Beer University publică din 1975 un raport anual privind consumul de bere, pe baza datelor de la asociațiile de berari din toată lumea și din statisticile oficiale. Potrivit statisticii, România a depășit în 2020 și Spania, și Germania și se află pe podiumul global, scrie BBC Science Focus Magazine.
Top 10 consumatori bere:
1. Republica Cehă 188,6 l per capita
2. Austria 107,8 l per capita
3. România 100,3 l per capita
4. Germania 99,0 l per capita
5. Polonia 97,7 l per capita
6. Namibia 95,5 l per capita
7. Irlanda 92,9 l per capita
8. Spania 88,8 l per capita
9. Croația 85,5 l per capita
10. Letonia 81,4 l per capita
1. Una dintre băuturile alcoolice cu cel mai mic conținut de alcool
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, berea este una dintre băuturile cu cel mai mic conținut de alcool. În plus, nu există nicio legătură între alcoolul unei beri și culoarea acesteia. Credința că berea neagră este cea mai puternică se bazează, așadar, pe un mit.
2. Berea conține vitamine și minerale
Pe lângă conținutul de alcool, berea nu este lipsită de substanțe nutritive, în special vitamina B9, printre alte vitamine din grupa B. Fermentarea orzului îi conferă, de asemenea, mai multe minerale, inclusiv fosfor, calciu, magneziu și potasiu.
3. Ea nu este responsabilă pentru „burta de bere”
Există mulți fani ai acestei băuturi spumoase. Cu siguranță vor fi încântați să afle că berea nu este de vină pentru o burtă proeminentă. Dacă ești convins că berea îngrașă, valoarea calorică a acesteia depinde de fapt de conținutul de alcool:
Berea standard conține în medie 37 de calorii (4 până la 5% alcool), Berea neagră are în medie 40 de calori, iar berea fără alcool are 26 de calorii.
Prin urmare, este gradul de alcool care ar fi responsabil pentru caloriile berii, o băutură care nu conține practic zaharuri. Dar atunci când o consumi în exces, în paralel cu o dietă nesănătoasă, poți ajunge să ai burtă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu