România a împrumutat, de la începutul anului, 132 milioane de euro pe zi sau 5,5 milioane de euro pe oră, de două ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reiese dintr-un calcul al The Money Channel.
Potrivit studiului, statul român a reușit performanța de a împrumuta 20 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro) până la momentul actual de la începutul anului 2012.
Ministerul de Finanţe a atras de pe piaţa internă aproximativ 3,5 miliarde de euro, la care se adaugă şi emisiunea de bonduri în dolari.
Statul a împrumutat 15 miliarde de lei, deși şi-a propus să atragă de pe piaţa internă prin licitaţiile de titluri de stat de până acum aproximativ 8 miliarde de lei, la care se mai adaugă şi emisiunea de obligaţiuni pe piaţa externă, prin care statul a atras 1,5 miliarde de dolari de pe Wall Street.
România a împrumutat, în 2012, 20 de miliarde de lei (4,6 miliarde de euro), de două ori mai mult decât banii împrumutaţi în aceeaşi perioadă din 2011, ceea ce reprezintă aproximativ 29% din nevoia de finanţare estimată de Ministerul de Finanţe pentru tot anul în curs.
Raportat la numărul de zile care s-au scurs din acest an, rezultă că România a împrumutat, în medie, 132 de milioane de euro în fiecare zi lucrătoare de la începutul anului, adică 5,5 milioane de euro pe oră.
Datorită faptului că, în UE, datoria medie se ridică la 82,2% din produsul intern brut, România se numără printre statele membre UE fără probleme, din acest punct de vedere, având o datorie publică de 33,3% din PIB la sfârşitul trimestrului al doilea din anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu