Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  ”Sea Schengen înseamnă că o călătorie pe mare din România într-un alt stat membru este privită ca o călătorie în interiorul țării” - VIDEO

foto: Freepik
foto: Freepik

Ministrul Cătălin Predoiu a venit cu explicații pe înțelesul tuturor despe ce presupune acceptarea României în Spațiul Air Schengen și Naval Schengen.

E oficial! Din martie 2024, Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate pe 30 decembrie 2023.

Ce înseamnă Sea Schengen

Sea Schengen presupune deschiderea căilor maritime cu acces liber al navelor care tranzitează zona Schengen. Cătălin Predoiu, ministrul de Interne al României, a explicat:

"Sea Schengen înseamnă că o călătorie pe mare din România într-unul din statele din Spațiul Schengen este privită ca o călătorie în interiorul țării, da la un port la altul, național. Se simplifică aceste controale. Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare controale vamale sau controale fiscale ș.a.m.d. Dar e un avantaj pentru că, într-adevăr, portul Constanța devine în momentul acesta mult mai atractiv. E vorba și de contextul cu războiul din Ucraina."

Și spațiul aerian se deschide

Începând cu primăvara acestui an, se vor implementa modificări importante nu doar pe rutele maritime ci și în toate aeroporturile din țară. Astfel, pasagerii nu vor mai fi supuși controlului pașapoartelor. Extinderea spațiului "Schengen Aerian" devine posibilă cel mai devreme în luna martie, întrucât această perioadă coincide cu trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, facilitând astfel implementarea noilor fluxuri la nivelul aeroporturilor, fără a afecta programul de zbor. De remarcat că Aeroportul Otopeni are infrastructura pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen încă din anul 2011.

Reacții pozitive "de sus"

Reamintim că în urma deciziei de la sfârșitul anului trecut mai multe oficialități europene au transmis mesaje în online.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris că România și Bulgaria merită să adere la spațiul de liberă circulație, pentru că ambele țări au muncit din greu pentru acest lucru. "Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene și maritime cu România și Bulgaria reprezintă un pas important pentru ele și pentru spațiul Schengen. Ambele au muncit din greu pentru acest lucru. Ambele o merită. Ele vor face ca Schengen să fie și mai puternic."

Și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European a salutat decizia Consiliului. ”Felicitări cetățenilor României și Bulgariei pentru aderarea la spațiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime și aeriene. A fost un eveniment așteptat de mult timp. Acest lucru face ca Uniunea noastră să fie mai puternică și ca cetățenii noștri să fie mai în siguranță. Europa se unește.”

Din acordul Schengen fac parte în prezent 27 de țări, dintre care patru nu sunt și membre ale Uniunii Europene. Cetățenii care călătoresc în interiorul spațiului Schengen vor avea un flux separat de cei care trebuie să ajungă pe alte continente sau în țări europene care nu fac parte din acordul Schengen, precum Cipru sau Marea Britanie.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel