România a ocupat ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini în 2024

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

România a ocupat, în 2024, ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini, conform declarațiilor președintelui Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea. 

Anunțul a fost făcut marți, în cadrul unei conferințe de presă, în care liderul ANAT a criticat dur lipsa de strategie și finanțare a sectorului turistic.

„Un adevăr dureros este legat de analiza turismului de incoming. (...) Ca urmare a ultimelor statistici, am reușit cu forță și cu dârzenie să ocupăm un binemeritat ultim loc în Europa la numărul de turiști străini. Am avut în 2024 circa 2,4 milioane de turiști străini", a declarat Burcea, conform Agerpres.

Buget de promovare insuficient

Una dintre cauzele principale ale acestei situații este bugetul redus de promovare a turismului românesc. Potrivit lui Burcea, cheltuielile de promovare au fost, anul trecut, de doar 4,4 milioane de euro, bani care nu au putut fi folosiți eficient din cauza unei legislații învechite.

„Din motive de legislație învechită, nu reușim să cheltuim banii de promovare. Și dacă nu mă înșel, veniturile din turismul de incoming sunt de circa 1,3 miliarde de euro", a explicat președintele ANAT.

Turismul, un sector neglijat

Burcea a subliniat că principala problemă este că în România turismul nu este considerat o afacere profitabilă.

„Problema pe fond - și vă spun ca o persoană care a trecut doi ani prin Guvern - este că în România turismul nu este văzut ca un business. Toate țările înțeleg că se pot face bani din aducerea de turiști străini, dar românii nu văd treaba asta ca pe un business", a adăugat acesta.

Comparativ cu vecinii, România rămâne mult între

Situația României devine și mai alarmantă atunci când este comparată cu cea a vecinilor săi. Bulgaria a atras anul trecut 13 milioane de turiști străini, cu un buget de promovare de 10 milioane de euro și venituri de 7,2 miliarde de euro din turism. Grecia a avut 36 de milioane de turiști străini și încasări de 22 de miliarde de euro. Albania a fost cea mai performantă din Europa, cu 11,7 milioane de turiști și venituri de 4,8 miliarde de euro.

„Nu vorbesc de Spania, nu vorbesc de Italia, vorbesc de frații noștri bulgari. Orice român e și puțin bulgar, avem și puțin sânge bulgăresc, cel puțin pe bara din față de la mașină", a comentat ironic Burcea.

Legea primei de incoming, ignorată de doi ani

O altă problemă semnalată de președintele ANAT este faptul că agențiile de turism nu au primit de doi ani sprijinul financiar prevăzut de lege pentru atragerea turiștilor străini.

„Există o lege a primei de incoming, care spune că agențiile, la fiecare turist care stă minimum patru zile în România, trebuie să primească 40 de euro. De doi ani nu s-a mai dat niciun ban, iar ultima explicație pentru 2023 a fost: 'am uitat să punem în buget'."

Schengen crește vânzările pentru Grecia și Bulgaria

De la 1 ianuarie, de când România a intrat integral în Schengen, agențiile de turism au observat o creștere semnificativă a rezervărilor pentru Grecia și Bulgaria, fapt care ar putea reduce și mai mult numărul de turiști străini care vizitează România.

„Știți ce bine vindem Grecia? Știți ce bine vindem Bulgaria? De când este cu Schengen, de la 1 ianuarie, vreau să vă spun că au crescut vânzările pe nordul Greciei. Nu se mai stă la cozi. București - Halkidiki opt ore", a spus Burcea.

Eveniment de promovare pentru stațiunile montane

Pentru a atrage mai mulți turiști în România, ANAT organizează în perioada 25-28 martie 2025 un eveniment de promovare dedicat stațiunilor montane. Peste 85 de agenți de turism și jurnaliști vor vizita județele Prahova și Brașov, explorând principalele atracții turistice din Valea Prahovei și Brașov.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova și Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov. Traseul va include Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, Poiana Brașov, Bran, Moieciu, Fundata, Azuga, Câmpina și Poiana Câmpina.

Deși astfel de inițiative sunt importante, problema de fond a turismului românesc rămâne lipsa unei strategii coerente de promovare și investiții. Fără reforme majore, România riscă să rămână codașa Europei în ceea ce privește atragerea turiștilor străini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel