Urmărește emisiunea live


România a preluat Preşedinţia Consiliului UE în cadrul Consiliului Afaceri Generale

Consiliul UE
Consiliul UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a preluat oficial, marţi, mandatul de Preşedinte al Consiliului Afaceri Generale, la finalul reuniunii miniştrilor pentru afaceri europene care a avut loc la Bruxelles. 

Alegeri prezidentiale 2024

Un punct important pe agenda de discuţii la reuniunea CAG l-a constituit Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, în pregătirea dezbaterii liderilor europeni de la Consiliul European din 13-14 decembrie 2018. Potrivit unui comunicat al MAE transmis marţi Agerpres, Ciamba a apreciat, în intervenţia sa, eforturile depuse de Preşedinţia Austriei pe acest dosar, subliniind că România este pregătită să menţină acelaşi ritm susţinut al discuţiilor care să conducă la realizarea de progrese consistente pe durata mandatului său. 

În egală măsură, a fost evidenţiată necesitatea ca noul buget al Uniunii să fie deopotrivă ambiţios şi echilibrat şi să reflecte atât nevoia de susţinere în continuare a obiectivelor de creştere şi convergenţă, precum şi necesitatea oferirii unui răspuns eficient la provocările actuale. De asemenea, ministrul delegat a accentuat faptul că avansarea substanţială a negocierilor în acest dosar depinde, în mare măsură, de angajamentul constructiv al tuturor statelor membre şi al instituţiilor europene în proces. 

Ce subiecte au mai fost abordate

De asemenea, miniştrii pentru afaceri europene au abordat, în pregătirea reuniunii Consiliului European din decembrie, şi celelalte subiecte aflate pe agenda liderilor, cu accent pe aspectele vizând piaţa internă, migraţia, Uniunea Economică şi Monetară şi relaţiile externe ale Uniunii. 

În raport cu agenda Consiliului European, Ciamba a subliniat importanţa transmiterii unui mesaj puternic al Consiliului European în sprijinul eforturilor de consolidare a Pieţei Interne şi a evidenţiat principiile care trebuie să stea la baza formulării unei viziuni post-2020 asupra Pieţei Interne, respectiv prezervarea libertăţilor fundamentale, eliminarea barierelor şi creşterea capacităţii de răspuns la provocările digitale. 

Totodată, ministrul delegat a făcut referire la necesitatea continuării eforturilor în direcţia unei abordări cuprinzătoare a migraţiei, pornind de la obiectivele formulate în cadrul Consiliul European din iunie 2018, exprimând, în context, disponibilitatea României de a continua eforturile preşedinţiilor anterioare în acest dosar. El a subliniat importanţa discuţiilor cu privire la evoluţiile recente din Marea Azov, precum şi cu privire la măsurile de combatere a dezinformării, acest ultim aspect constituind o prioritate de agenda Preşedinţiei României la Consiliul UE. 

Au fost adoptate în mod formal concluziile Consiliului UE pe marginea rapoartelor Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria

"În plus, miniştrii au avut un schimb de vederi pe următoarele subiecte: Semestrul European 2019 cu accent pe elementele din Analiza Anuală a Creşterii publicate de către Comisia Europeană, statul de drept în Polonia şi valorile Uniunii-Ungaria, precum şi rezultatele Conferinţei privind subsidiaritatea, desfăşurate în perioada 15-16 noiembrie 2018, la Bregenz, în Austria", se menţionează în comunicat. 

În cadrul reuniunii, au fost adoptate în mod formal, fără dezbatere, concluziile Consiliului UE pe marginea rapoartelor Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicate la 13 noiembrie 2018, concluziile fiind anterior convenite la nivel tehnic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel