România a primit acordul autorităţilor ucrainene pentru a măsura adâncimea canalului Bâstroe

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

România a primit acordul autorităţilor ucrainene pentru a măsura adâncimea canalului Bâstroe.

Partea ucraineană a dat acord pentru a face măsurători pe alţi 65 km, în total. Vorbim despre canalul Bâstroe, restul tronsonului de pe braţul Chilia, pentru că iniţial am primit acord doar pentru a face măsurători pe 94 km pe braţul Chilia. Dar, totodată, se vor face măsurători şi pe canalele care deviază din braţul Chilia pe partea ucraineană. De data aceasta vor fi folosite doar nave ucrainene.

Aşadar, partea ucraineană ar fi impus propriile reguli, conform Digi24. La bordul navelor vor fi echipaje alătuite atât din experţi ucraineni, şi experţi români. Mâine se vor termina măsurătorile pe cei 94 km de pe braţul Chilia, pentru care am primit acord iniţial şi tot mâine, în paralel, vor începe măsurătorile pe aceşti 65 km, care includ şi canalul Bâstroe. Urmează ca interpretarea rezultatelor să dureze cel mult patru săptămâni.

Cronologia evenimentelor

Ministrul Transporturilor, a anunţat, la jumătatea lunii februarie, că există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării. Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că 'orice excedere' de la lucrări de întreţinere pe canalul Bâstroe va fi clarificată între România şi Ucraina şi că în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

La momentul respectiv, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, a declarat pentru Reuters că Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, şi este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată.

'Am notificat oficial partea română în august 2022 că vom efectua operaţiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, şi nu am primit comentarii', a afirmat Vaskov, într-un interviu acordat Reuters.

La începutul acestei luni, în 6 martie, în localitatea Ismail (Ucraina), o delegaţie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, condusă de secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, a continuat discuţiile iniţiate cu partea ucraineană cu privire la lucrările efectuate pe canalul Bâstroe iar la întâlnirea trilaterală a participat şi o delegaţie a Comisiei Europene. Potrivit Ministerului Transporturilor, ucrainenii şi-au asumat să înceteze orice tip de dragaj şi au dat asigurări că, în perioada următoare, vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a obţine acceptul Forţele Navale ucrainene pentru ca reprezentanţii părţii române să intre şi să măsoare pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe.

De asemenea, MTI a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord cu solicitările României şi au subliniat că prioritatea zero pentru facilitarea tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina este creşterea capacităţii canalului Sulina. La mijlocul anilor '90 canalul avea o adâncime de 6,5 metri, dar în ultimii ani Ucraina nu a efectuat operaţiuni de dragare, ceea ce a avut ca rezultat acumularea de aluviuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel