Premierul Nicolae Ciucă şi comisarul european pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, au semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027.
Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeană şi România a fost semnat, miercuri, la Alba Iulia, de comisarul european pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, prim-ministrul Nicolae Ciucă şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
"Acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, pe care tocmai ce l-am semnat, reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund atât obiectivelor de politici europene, cât şi obiectivelor de politici naţionale pentru dezvoltarea României. Şi sigur sunt de asemenea avute în vedere soluţionarea provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scena economică, geopolitică şi socială", a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
El a spus că "politica de coeziune reprezintă principalul instrument prin care se diminuează diferenţele de dezvoltare dintre regiunile noastre şi trebuie să rămână prioritară până când disparităţile de dezvoltare vor fi corectate".
"Concret, acest nou parteneriat aduce un program de aproximativ 45 de miliarde de euro, din care aproximativ 31 de miliarde sunt fonduri europene, iar 14 miliarde sunt fonduri naţionale. Banii vor fi alocaţi pentru a dezvolta infrastructura de transport, din domeniul sănătăţii, dezvoltare durabilă, dezvoltare inteligentă şi digitalizare, desigur programele de educaţie, locuri de muncă, incluziune şi demnitate socială", a adăugat premierul.
Premierul a evidenţiat modul de cooperare cu Comisia Europeană, la nivelul autorităţilor locale şi naţionale, menţionând că Alba Iulia s-a modernizat cu cele 300 milioane de euro de la Uniunea Europenă, investiţi pentru "a pune în valoare tot ceea ce reprezintă istoria locului, istoria naţională", scrie Agerpres.
România are o rată de absorbţie de 67% pentru cadrul financiar 2014-2020, în condiţiile în care aceşti bani mai pot fi absorbiţi până în decembrie 2023, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Până la acest moment, nivelul de absorbţie pentru perioada alocării 2014-2020 - ştiţi că România mai are termen până în decembrie 2023 pentru a absorbi aceşti bani - avem deja 67% rată de absorbţie, sunt 24 de miliarde de euro pe care România i-a absorbit, dintre care 4 miliarde în cursul acestui an. Deja sunt lansate apeluri de proiecte pentru încă 750 de milioane de euro, urmând ca alte 290 de milioane de euro - reprezentând valoarea celorlalte apeluri - să fie cât de curând anunţate public. Ca atare, ritmul este susţinut', a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Dan Cărbunaru a menţionat că problemele generate de creşterea preţurilor, atât cu forţa de muncă, cât şi cu materialele, au încetinit ritmul în care au fost implementate anumite proiecte, dar că Guvernul a luat măsuri în acest sens. „Intervenţia promptă a Guvernului - şi mă refer aici la actele normative care au vizat ajustările de preţuri atât în privinţa lucrărilor care se fac din bugetul naţional, cât şi în legătură cu cele care se derulează cu bani europeni - deja generează efecte şi sperăm într-un ritm cât mai accelerat să recuperăm acele efecte. Nimeni nu a luat în calcul faptul că izbucnirea războiului din Ucraina va genera atât de multe efecte, la care s-au adăugat crize energetice, probleme legate de preţurile la energie, la gazele naturale. Dar măsurile pe care Guvernul le-a luat în ultimele luni încep deja să se resimtă şi vedem o intensificare a ritmului de lucru în acest sens', a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci