EXCLUSIV  România, activă în combaterea schimbărilor climatice. Elena Mateescu: A realizat foarte multe în această direcție / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @PintoMeow
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @PintoMeow

România se implică activ în combaterea schimbărilor climatice prin educație, promovarea unui comportament responsabil în rândul tinerilor, dezvoltarea infrastructurii de avertizare meteorologică și utilizarea datelor științifice pentru a lua decizii fundamentate, având un rol important în coordonarea acțiunilor internaționale.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre inițiativele României în contextul schimbărilor climatice și a subliniat importanța răspunsului la provocările generate de acestea. România, în calitate de președinte al Regiunii VI Europa a Organizației Meteorologice Mondiale, coordonează acțiunile la nivel european și se implică în implementarea inițiativei „Avertizări timpurii pentru toți”.

„Mai avem inițiative de implementat, cel puțin serviciile meteorologice naționale din toată lumea, pentru că vorbim de 187 de state membre ale Organizației Meteorologice Mondiale, până în anul 2027 trebuie să răspundă provocărilor generate de schimbările climatice și creșterea frecvenței fenomenelor meteorologice extreme prin implementarea inițiativei „Avertizări timpurii pentru toți” - Early Warning for All.

România, deținând președinția Regiunii VI Europa a Organizației Meteorologice Mondiale, coordonează roadmap-ul acțiunilor la nivelul Europei și serviciile meteorologice. S-a finalizat lista principalelor fenomene de interes care sunt cele mai frecvente și care afectează la nivel național economia, și vom veni și cu propuneri de recomandări și măsuri în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de avertizare, corelat cu deciziile pe care trebuie să le ia fiecare stat atunci când vorbim de fenomene meteorologice extreme.", a spus Elena Mateescu. 

2. Elena Mate... (elena-mateescu-anm-dcnews_25480100.jpg)

„Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă mai bine schimbările climatice"

Elena Mateescu a subliniat necesitatea înțelegerii schimbărilor climatice și a educației din școli, pentru a învăța comportamente responsabile. Aceasta a evidențiat rolul Administrației Naționale de Meteorologie, care prin Școala Națională de Meteorologie implică tinerii, de la vârste fragede până la studenți, în activități de învățare. De asemenea, a subliniat importanța utilizării datelor științifice ale Administrației pentru a sprijini deciziile privind reducerea impactului schimbărilor climatice, menționând progresele României în acest domeniu.

„Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă mai bine schimbările climatice, să facem educație în școli, pentru că încă de mici trebuie să știm dacă stingem lumina când ieșim din cameră, dacă nu ținem apa la robinet. Sigur că e un clișeu, dar cred că cu aceste lucruri trebuie să creștem și Administrația Națională de Meteorologie, prin Școala Națională de Meteorologie, desfășoară și acest program prin care copiii - încă de la vârste fragede, din clasele primare până la studenți - vin în săptămâna verde și vizitează ce face Administrația Națională de Meteorologie prin activitatea de prognoză și avertizare și cum monitorizăm, în cadrul stațiilor meteorologice, automat, atmosfera prin parametri meteorologici.

Corelarea cu fiecare instituție și orice date științifice de care dispune Administrația Națională de Meteorologie să fie folosite atunci când fundamentăm deciziile de diminuare a impactului schimbărilor climatice. Cu siguranță, România a realizat în această direcție foarte multe, nu numai prin obținerea președinției, prin Centrul European de Agrometeorologie, dar iată că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a coordonat proiectul de îmbunătățire a capacității instituționale de adaptare la schimbările climatice ROADPAT.”, a spus Elena Mateescu la emisiunea DC Anima, de pe DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel