Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre impactul scăderii comerțului UE - China și despre cât de mult este afectată România. Iată la ce trebuie să ne așteptăm.
Eurostat a publicat date noi despre impactul enorm al pandemiei, în ceea ce privește comerțul internațional, dintre Uniunea Europeana și China. Astfel, profesorul Mircea Coșea a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre aceste scăderi uriașe și despre impactul lor asupra României.
"E foarte îngrijorător, pentru că au existat date și comentarii până acum două săptămâni, conform cărora China și-ar fi reluat drumul spre echilibru. Care sunt implicațiile pentru noi? Sunt trei direcții...în primul rând, ca membrii ai Comerțului Mondial al Circuitului Economic Mondial, și noi suntem afectați de orice modificare a acestui flux. China este cel mai mare importator de materii prime, de produse primare, de carne, de produse alimentare și în același timp, este un exportator foarte cunoscut. Deci locul pe care noi îl ocupăm în economia mondială, oricât de mic ar fi el, este afectat de faptul că, în general, comerțul scade", a declarat profesorul Mircea Coșea, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"O să fie o ridicare a costurilor pentru că micșorarea volumului duce la urcarea costurilor, a costurilor de tranzit, a costurilor de producție și de vânzare. Al doilea element este acela că noi suntem afectați de relațiile cu China de politica Uniunii Europene și a Statelor Unite. Deci relația noastră cu China, din punct de vedere al fluxului de capital este redus foarte mult, iar această scădere a comerțului internațional va duce la o reorientare e Chinei spre piața internă. Deci politica aceasta de creștere prin consumul intern, pe care China însearcă să o ducă spre un final mai fericit încă de acum doi ani, va fi mai accentuată, iar ieșirea Chinei în exterior, mai ales în zona europeană se va micșora. Aici avem și noi de pierdut, pentru că noi avem deja anumite investiții precum fotovoltaicele, bicicletele, mijloacele de transport și așa mai departe", a completat el.
"În al treilea rând, este un efect global care este foarte îngrijorător și anume că războiul comercial China-SUA este extrem, extrem de dur. Nu s-a crezut până acum că se va ajunge la o astfel de situație. S-a sperat în anumite reglaje, s-a sperat în anumite negocieri, dar nu s-a ajuns aici și comerțul a scăzut foarte mult. Există un fenomen pe care presa internațională, mai ales ce francofonă, îl numește "Comerț de melc". Am intrat în faza comerțului de melc, adică un comerț care se târâie, care merge foarte lent, care nu înaintează.
"Intrăm într-o perioadă în care ne putem aștepta la niște căderi foarte importante în importul și exportul internațional și de materii prime, începând cu petrolul cu mineralele, dar și de bunuri de consum și materii alimentare. Să nu uităm că în momentul de față, China este cel mai mare importator de carne de porc din lume și de produse din soia, deci piețele europene vor suferi, pentru că nu mai au unde să-și desfacă aceste produse în măsura în care efectele vor ajunge aici. Iar ele vor ajunge în mod sigur. Nu e bine deloc!", a încheiat Mircea Coșea.
Citește datele raportate de Eurostat: Comerțul UE - China, AFECTAT GRAV. Eurostat, datele momentului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News