Medicul Emilian Imbri a făcut dezvăluiri dure despre tulpina indiană de COVID-19.
Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului ”Victor Babeș” din Capitală, nu crede că meciurile găzduite de România în cadrul Campionatului European de fotbal ar putea duce la o creștere a numărului cazurilor de infectare cu coronavirus. Cu toate acestea, medicul a vorbit despre pericolul reprezentat de tulpina indiană a SARS-CoV-2, susținând că pericolul nu este reprezentat de suporterii care vor veni în țara noastră, ci de numărul mare de muncitori din India.
"Deocamdată, ce știm este că indiferent de tulpini, toți cei care încă nu s-au vaccinat și nu au trecut prin boală sunt expuși. Tot de la specialiști știm că în România nu mai este o transmitere comunitară, indiferent de ce tulpină vorbim. Tulpina indiană, din ce ni se transmite, se transmite mult mai rapid, ea este infecțioasă oricum, nu putem spune că e mai infecțioasă și deja am aflat că pacienții infectați cu această tulpină au nevoie de o perioadă mai lungă de internare pentru că sunt cazuri mai grave și se recuperează puțin mai greu. Trebuie să ne neliniștească acest lucru.
Faptul că la noi sunt 26 de persoane depistate până acum cu această tulpină iarăși este un semn bun. Nu cred că la meciurile de la noi vor veni suporteri din Anglia sau din India, având în vedere echipele care joacă pe stadioanele noastre. Ceea ce este un pericol real este faptul că în România există un număr destul de mare de muncitori din India și nu trebuie să neglijăm faptul că și data trecută când am avut o creștere fantastică a numărului de infectări, noi am avut, cel puțin la Spitalul Babeș, internați indieni, muncitori din construcții. Va fi o problemă în cazul în care nu vom fi prudenți și epidemiologii nu vor veghea la intrarea acestor persoane în țară", a declarat Emilian Imbri, în direct la B1 TV.
În acest context, medicul a precizat că un lucru îngrijorător este acela că toate tulpinile de coronavirus duc la apariția de tromboze.
"Ceea ce este de speriat este faptul că oricare dintre aceste tulpini au ceva comun, și anume faptul că produc tromboze, microtromboze, ceea ce sigur că determină sechele, iar după două-trei săptămâni de la internare, pacienții suferă de diverse afecțiuni și diverse acccidente, în special infarct", a mai spus fostul manager al Spitalului "Victor Babeș".
"Este vorba despre mentalitate și educație. Cumva s-a avansat ideea că în România, cei care au dorit să se vaccineze, au fost informați și sunt conștienți de pericol, au făcut-o și o vor face în continuare. La următorul rapel tot oamenii ăștia vor fi printre primii. A rămas nevaccinată o categorie de persoane din care o parte nu se vor vaccina niciodată și o parte care, pur și simplu, nu au nicio noțiune despre ce înseamnă a trăi în colectivitate și sunt atât de egoiști încât nu se gândesc că vaccinându-se, într-un fel, ar putea duce la o creștere a economiei, o atragere de mai mulți turiști în România... Noi ne lăudăm cu 26% vaccinare și o stagnare acum pentru că vin concediile și oamenilor nu le mai pasă", a completat Emilian Imbri.
Medicii indieni au semnalat noi simptome ale bolii care până acum nu au fost observate la bolnavii de COVID-19. Este vorba despre pierderea auzului, tulburări gastrice severe și cheagurile de sânge care duc la gangrenă, notează Bloomberg, citează DC BUSINESS.RO
În Anglia și Scoția, dovezile timpurii sugerează că tulpina - care este și acum dominantă acolo - prezintă un risc mai mare de spitalizare.
Tulpina indiană (delta), cunoscută și sub numele de B.1.617.2, s-a răspândit în peste 60 de țări în ultimele șase luni și a declanșat restricționarea călătoriilor în Australia în SUA.
Durerea de stomac, greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, pierderea auzului și durerile articulare se numără printre afecțiunile cu care se confruntă pacienții cu Covid, potrivit a șase medici care tratează pacienții din India. Variantele anterioare detectate pentru prima dată în Africa de Sud și Brazilia au arătat puține semne clinice neobișnuite.
Medicii găsesc, de asemenea, cazuri de formare a cheagurilor în vasele de sânge care irigă intestinele, determinând pacienții să experimenteze dureri de burtă, acesta fiind singurul lor simptom în timp ce alți pacienți bolnavi de COVID-19 au fost nevoiți să apeleze la medicii ORL-iști după ce și-au pierdut auzul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci