Pentru prima dată, UE ar putea admite că România a fost discriminată prin refuzul intrării în Schengen. Se cer despăgubiri

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Uniunea Europană ar putea admite, pentru prima dată în istoria sa, că a discriminat România și Bulgaria refuzându-le accesul în Spațiul Schengen.

"În primul rând (rezoluţia - n. red.) vorbeşte pentru prima oară despre discriminare şi nu doar vorbeşte, dar dacă va trece - şi eu cred că va trece în plen mâine, pentru că noi am avut unanimitate în comisie şi nu prea văd cum poţi să ai unanimitate în comisie şi să n-ai măcar majoritate în plen - va statua juridic pentru prima dată că ce s-a întâmplat României şi Bulgariei e constituit discriminare. Nu este doar un mesaj politic, care este unul foarte puternic, ci există şi implicaţii juridice, pentru că cine este discriminat are nişte drepturi.

Discutăm despre reparaţii, discutăm despre un anumit tratament juridic, se deschide calea către mai multe acţiuni în acelaşi timp. Prima dată discutăm despre despăgubiri, discutăm despre pierderile pe care ţările noastre le-au suferit financiar direct, dar şi pierderile de mediu", a spus eurodeputatul Vlad Gheorghe, membru al grupului politic Renew Europe. Rezoluţia va fi supusă votului în plenul Parlamentului European, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană, obligată să evalueze pierderile

Un alt element important este faptul că va fi menţionată pentru prima dată noţiunea de pierderi, după care urmează despăgubiri, întrucât Comisia Europeană va fi obligată să evalueze pierderile implicate (de veto-ul Austriei, n.red.) şi, în al doilea rând, să propună mecanisme juridice pentru ca Românie să fie compensată.

Acestea sunt două elemente esenţiale şi utile care nu s-au mai regăsit în nicio altă rezoluţie şi care deschid, bineînţeles, calea către nişte despăgubiri şi, cel mai important, responsabilizează ţările ce ar vrea să mai voteze o dată împotriva noastră, pentru că oricine acum se va gândi: "Ok, e calea deschisă pentru răspunderea mea, dacă nu am argumente când mă opun, a explicat Vlad Gheorghe.

Rezoluţia se bazează pe petiţia depusă de fostul ministru Răzvan Nicolaescu prin Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice şi a fost susţinută de eurodeputaţii români, fiind discutată pe 22 martie în Comisia pentru petiţii a PE (PETI).

Conform programului preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, următoarea reuniune oficială a miniştrilor de interne din UE este prevăzută pentru 28 septembrie, la Bruxelles, când subiectul extinderii Schengen ar putea fi inclus pe agendă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel