Psihologul Radu Leca a explicat, pentru DC News, ce se află în spatele sugestiei de reducere a concediului de creștere a copilului.
Publicitate
Psihologul Radu Leca a comentat sugestia pe care au primit-o autoritățile din România din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care dorește reducerea concediului de creșterea copilului, perioadă ce în prezent este de 2 ani.
”Prin limitarea forței de muncă și a faptului că noii tineri adulți nu își doresc să muncească, statele europene vin cu o idee creață care demitizează forța femeii europene. Practic o obligă pe femeia europeană să revină mai repede la muncă, după ce naște, pentru că nu există la nivel european forță de muncă reală.
Și atunci a apărut această idee, care nu face altceva decât să sporească diferența mare și foarte mare între oamenii care își doresc să muncească și oamenii care își doresc să stea pe banii statelor europene”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate, pentru DC News.
Deși natalitatea în România este una redusă, mulți dintre proaspeții părinți se confruntă cu o lipsă acută de creșe și grădinițe de stat, iar cele private pot avea costuri mai mari decât stimulentul de inserție, astfel că părinții trebuie să găsească variante alternative pentru a putea gestiona această situație, una de altfel, foarte stresantă pentru toate părțile implicate.
”Compromisurile pe care femeile le realizează, încă din prima lună de după naștere, sunt foarte mari. Nu doar că femeia are grijă de soțul ei, ca de al doilea copil, dar trebuie să îndeplinească și sarcini pe care aceștia, toți cei din jur, respectiv soțul, părinții, familiile extinse nu le pot realiza.
Avem de-a face cu o nouă manipulare, din punct de vedere istoric a universului femeii independente. Nu doar că nu are cu cine să își crească bebelușul, noua mamă, dar este obligată să îi crească și pe toți ceilalți din jur.
În cazul în care doamnele nu pot sta cu copiii, 2 ani, din diverse motive, ce au conexiune cu structura socială sau pecuniară, avem nevoie ca familia extinsă să intre în activitate. În momentul în care, în pofida faptului și a existenței unei bunici capabile, se preferă o bonă, atunci familia se anulează.
Avem nevoie să ne întoarcem la două dintre cele mai clare și mai esențiale lucruri ce țin de noua generație, respectiv întoarcerea la credință și la familie. Nu noua bonă este cea care trebuie să se ocupe de copil, ci bunica maternă sau paternă. Bunicile au nevoie să fie revigorate, ca denumire și ca activitate.
Când bunicile noastre sunt prea tinere sau prea bolnave, întotdeauna o să existe o soluție. Da, bona, dar o bonă din România”, ne-a mai spus psihologul.
Potrivit legislației în vigoare, în România se acordă stimulente de inserție pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. ”Valoarea stimulentului pentru cei care se întorc până când bebelușul împlinește 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei”, a spus purtătorul de cuvânt Ministerul Muncii, Raul Giuglea, citat de Antena 3 CNN.
Conform noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, vârstă de pensionare în cazul mamelor ar urma să scadă cu câte 6 luni pentru fiecare copil.
Însă, OCDE este de părere că această prevedere ar trebui eliminată, deși măsura este considerată de autoritățile din România ca una de stimulare a natalității, care în 2022 a înregistrat cel mai mic număr din 1930, de numai171.132 de născuți-vii, potrivit datelor INS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu