Nicolae Ciucă a discutat astăzi cu omologul său moldovean, Natalia Gavrilița, despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură pentru Republica Moldova, în contextul riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom.
Publicitate
Joi, 20 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a discutat cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, "despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp", anunță Guvernul.
"Convorbirea a avut loc în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a decis astăzi instituirea stării de urgență în sectorul energetic, în Republica Moldova, din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom.", precizează un comunicat.
De asemenea, Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au vorbit și despre pregătirea următoarei ședințe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Ciucă a reiterat deschiderea şi disponibilitatea României de a sprijini Republica Moldova.
Parlamentul Republicii Moldova a instituit joi starea de urgenţă în sectorul energetic, transmite Radio Chişinău. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.
Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.
Vicepremierul Andrei Spînu precizase miercuri că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie şi va achita până joi 38 de milioane de dolari, dar suma totală de plată este de 63 de milioane, transmite Agerpres.
Premierul Natalia Gavriliţa, care a explicat solicitarea guvernului de a se declara starea de urgenţă, a precizat că este pentru prima dată când Gazprom face uz de prevederea contractuală privind avansul, deşi aceasta era în vigoare de mai mulţi ani.
Potrivit hotărârii parlamentului, pe perioada stării de urgenţă Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale are prerogative suplimentare şi poate dispune raţionalizarea consumului de gaze şi de alte resurse energetice; de asemenea, poate institui instrumente rapide de colectare a plăţilor de la consumatori, poate decide un regim special de achiziţionare a gazelor naturale în regim rapid, iar în caz de necesitate poate aloca mijloace financiare volumelor de gaz necesare.
Starea de urgenţă din cauza deficitului de gaze a mai fost declarată în Republica Moldova şi toamna trecută, când contractul cu Gazprom nu fusese prelungit, iar concernul rus a redus livrările.
Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Potrivit Radio Chişinău, unii experţi şi politicieni susţin însă că unele condiţii din contract sunt motivate politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu