Scoția va organiza un referendum pentru independență, joi, 18 septembrie. Sondajele de opinie arată un rezultat strâns, unioniștii și separatiștii luptându-se pentru fiecare vot, cu 500.000 de alegători încă indeciși. România ar putea ajuta unioniștii sprijiniți de Londra, nu doar pentru celebra axă, ci și pentru că unul dintre punctele în discuție ne afectează interesul național.
Cinci teme critice pot determina alegătorii să voteze NU la referendum, refuzând independența, după 307 ani de asociere cu Anglia, scrie CNN.
Interesul României, descurajarea separatismului
Acesta este argumentul pe care România îl poate aduce, înclinând balanța la referendumul din 18 septembrie. Unioniștii au atras atenția alegătorilor că unele state UE nu vor fi de acord cu aderarea Scoției, pentru a nu încuraja propriile mișcări separatiste.
În cazul Kosovo, România și Spania, de exemplu, nu au recunoscut noul stat, în ciuda alianței strânse cu SUA și a ajutorului dat pentru pacificarea zonei. Este foarte probabil ca eventuala aderare a Scoției să nu aibă sprijin politic în România. O poziție publică de la București ar fi un ajutor pentru britanici, într-un moment critic al existenție Regatului Unit.
Politicienii de la București au dat uneori mesaje electorale ”europene”, fiindcă există mulți români în diaspora, care votează în țările de reședință. Înainte de alegerile din Franța, Victor Ponta a trimis un mesaj de susținere pentru Francois Hollande. În acel mesaj îl acuza pe Nicolas Sarkozy că e ”un bufon, populist și demagog”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu