România are mai multe farmacii în mediul urban decât Occidentul, iar schimbarea Legii Farmaciei nu poate reglementa situația

farmacie
farmacie

Fără farmacii noi în centre comerciale, gări şi aerogări și respectarea mediei europene de 3.400 de locuitori/farmacie încă doi ani. Acestea sunt modificările pe care le aduce ministrul Cseke Attila la Legea Farmaciei. Dar la ce bun, dacă punem pe hârtie și alte date cum ar fi faptul că din cele 6.902 farmacii din România, 4.753 sunt în mediul urban, unde se pot da zeci de exemple de farmacii perete în perete, ajungându-se la recorduri de peste 10 farmacii pe parcursul unei singure stații de tramvai.

Modificarea Legii Farmaciei reprezintă o necesitate având în vedere că la sfârşitul acestui an, încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare, susține Ministerul Sănătății în prezentarea motivelor modificării actului normativ. Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei, susțin reprezentanții MS. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, media în ţările UE este de 3400 locuitori/farmacie, în ţara noastră este de 3100 locuitori/farmacie. În 18 dintre cele 27 de state europene, legea prevede criteriul demografic.

Mai mult de 80% din farmacii sunt în mediul urban, procent peste media europeană

De asemenea, eliminarea criteriului demografic ar duce la deschiderea unui număr mare de farmacii, în detrimentul calităţii actului farmaceutic şi transferul farmaciilor din mediul rural în mediul urban, împiedicând accesul la medicamente a populaţiei de la sate sau din localităţile mici, susține MS. „Dacă în 2000 aveam 3.140 farmacii înfiinţate, în ultimii 10 ani numărul acestora s-a dublat. Numărul total de farmacii în România este de 6.902, din care numai în mediul urban există 4.753 de farmacii, iar restul în mediu rural. Ca urmare, este respectată media existentă la nivelul UE de 3400 locuitori/farmacie. În prezent din datele existente numărul farmaciilor în oraşe raportat la numarul de locuitori depăşeşte nivelul european”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Având în vedere aceste aspecte, vor fi menţinute, în următorii 2 ani, până la data de 31 decembrie 2012 prevederile actuale privind aplicabilitatea înfiinţării farmaciilor comunitare. Conform noului act normativ, a fost însă eliminată excepţia înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări. Aceste măsuri nu vor evita, cum nu au făcut-o nici până acum, să apară, cel puțin în marile orașe farmacii perete în perete sau două farmacii ale aceluiași lanț și pe o parte și pe cealaltă a străzii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel