România, cea mai mare inflație din UE. Prof. Mircea Coșea, previziuni sumbre: Pericol major! Vor scădea salarii, pensii, dar nu asta e cel mai grav

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Prof. Mircea Coșea, analist economic, a transmis un mesaj clar autorităților după publicarea noilor cifre ale inflației din România.

Analistul economic Mircea Coșea a intervenit la un post de televiziune unde a discutat pe marginea celor mai recente date ale Băncii Naționale a României, care arată că inflația a ajuns la 6,6% și că puterea de cumpărare a românilor a scăzut. Previziunile arată că inflația va scădea lent, astfel că prețurile la raft vor fi în continuare mari.

Pe de altă parte, Mircea Coșea  a vorbit și despre faptul că FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit celui mai nou raport ”World Economic Outlook, publicat marți de instituția financiară internațională.

Mircea Coșea: Inflația din România este produsă de Guvern

”Nu este nicio noutate, analiza economică românească în talk-show-uri le spune guvernanților de mai mult timp. Din păcate Guvernul nu este atent la ceea ce se vorbește. Dacă aceste atenționări vin din partea unor instituții internaționale să fie mai atenți la viitorul acestei țări, pentru că în momentul de față este un produs exclusiv al Guvernului. 

Deși se spune că avem o inflație importată, nu este adevărat. Inflația din România este produsă de Guvern. Toate măsurile pe care Guvernul le-a luat, în contradicție cu ceea ce se întâmplă în toată Europa, cu trendul inflației și de putere de cumpărare european care este mult mai pozitiv decât la noi, lucrurile sunt explicabile foarte clar. Să le luăm pe rând. 

Toată această creștere a impozitărilor, care se numește ordonanța-trenuleț, duce la creșterea poverii de impozite și taxe tot pe spatele celor care trebuie să  producă valoare, adică a mediului de afaceri. Astfel, mediul de afaceri va da mai puțină valoare la buget, se va intra în insolvență, în faliment, vor apărea și elemente în plus de șomaj.

"Degeaba avem creștere economică"

În al doilea rând, degeaba avem creștere economică, așa cum este ea, bazată în mare parte pe inflație. Pentru că această creștere economică nu are niciun efect pozitiv asupra celor care ar trebui să beneficieze de această creștere. Adică mediul de afaceri, care să lucreze cu o eficiență mai bine, și cetățenii, care trebui să aibă o putere de cumpărare mai mare.

Din contra, creșterea economică din România nu duce la așa ceva, pentru că avem niște deficite structurare de care guvernul nu se preocupă. Unul este deficitul balanței comerciale, altul este deficitul contului curent, această rostogolire a datoriei care este foarte mare. Deci, în condițiile actuale, tot ceea ce ni se spune trebuie luat ca un pericol major”, a declarat prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus.

Coșea: Guvernul trebuie să înțeleagă că trebuie să dea drumul la economie

Cât privește declarația făcută de premierul Ciolacu, potrivit căruia ”deficitul nu-l îngrijorează”, prof. Coșea a afirmat că aceasta este una ”extrem de periculoasă. Asta arată că cei care ne conduc nu sunt conștienți de gravitatea deficitului. Domnul Ciolacu spunea: Ce-i ăla deficit? Nu e nicio problemă. Nici eu nu am simțit deficitul. (...) Faptul că toate acestea sunt prezentate printr-o formă de manipulare, ni se spune că această creștere economică se bazează prin investiții. Da, sunt niște investiții care duc în două direcții.

În primul rând investiții în armament, care înseamnă, de fapt, o cheltuială care nu aduce plus valoare, nu aduce nimic la buget. Iar în al doilea rând, orice investiție în ceea ce numim noi infrastructură, înseamnă o balansare a deficitului comercial, pentru că noi nu producem în România nicio tonă de asfalt, de fier beton. (...) Guvernul trebuie să înțeleagă că trebuie să dea drumul la economie, în sensul liberalizării fiscale și mai mult, să pună în valoare resursele pe care le avem.

Iar ca o paranteză, dacă este adevărat că se vinde o parte din TAROM este o mare greșeală. TAROM-ul nu este numai un activ al statului, de mare valoare, dar și un simbol al economiei. Poate că cineva a vrut să nu fie pe profit, tocmai pentru a putea, la un moment dat, să îl scoată la vânzare”, a mai spus analistul economic.

Coșea: Nu este deloc benefic pentru România să ajungem în acest punct

În ceea ce privește FMI, prof. Coșea susține că acesta face doar o recomandare. ”Guvernul, însă, s-ar putea să fie obligat să ia în considerare aceste recomandări, pentru că împrumuturile pe care le fac, pentru a putea plăti ceea ce nu poate plăti din rezultatele economiei nostre, vor cere împrumuturi din ce în ce mai scumpe.

Ori, împrumuturile ieftine sunt la FMI și s-ar putea să avem anul viitor un acord cu FMI-ul, care va impune, într-o manieră strict contabilă, fără să înțeleagă realitatea din România, niște măsuri de austeritate foarte dure. Sigur, vor scădea salarii, pensii etc. Dar nu asta e cel mai grav. Cel mai grav este că ar putea să ne oblige să scoate la vânzare publică tezaurului acestei țări: materii prime, materii energetice, agricole. De exemplu, Poșta Română, sarea. Nu este deloc benefic pentru România să ajungem în acest punct”, a concluzionat prof. Coșea.

Citește și: FMI cere disciplină fiscală în "marele an electoral". Risc de depășire a bugetului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel