Piața M&A a ajuns la o valoare estimată de peste 5 mld. de dolari.
Datele companiei de consultanță EY arată că în primele 9 luni ale anului, piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat o creștere de 8,2% a numărului de tranzacții și de 22,3% în ceea ce privește valoarea estimată a acestora, ajungând la 5,2 miliarde de dolari. Potrivit analiștilor, această evoluție record vine pe fondul reducerii dobânzilor și al scăderii inflației, generată de prețurile scăzute la bunuri și energie în urma măsurilor implementate de executiv.
Astfel, se consideră că Guvernul Ciolacu, prin investițiile publice masive în economie și infrastructură, a dus România către ținta asumată, de a transforma țara într-o forță economică și logistică regională. Încrederea managerilor și a investitorilor în economia românească a crescut substanțial și este reflectată și de creșterea de peste 8% din primele 9 luni ale anului a pieței M&A (fuziuni și achiziții).
Cel mai recent raport al companie de consultanță EY arată că în ultimul trimestru s-au înregistrat 71 de tranzacții, cele mai multe din acest an. Astfel, la finele primelor 9 luni ale anului, numărul total a ajuns la 198, cu 8,2% mai multe decât în aceeași perioadă din 2023 (183 de tranzacții). Un salt și mai important, de 22,3%, a înregistrat valoarea totală estimată a acestora, ajungând la 5,2 miliarde de dolari, față de 4,2 miliarde în primele 9 luni ale anului trecut.
Analiza EY menționează că saltul înregistrat de piața de fuziuni și achiziții este un efect direct al măsurilor luate de Guvernului Marcel Ciolacu. Este vorba despre modelul economic bazat pe investiții implementat de Executiv, concretizat într-o evoluție pozitivă a PIB în contextul în care continentul, în ansamblu, pare să se îndrepte către o recesiune. Un alt factor important este reprezentat de măsurile-cheie de plafonare a prețurilor la alimentele de bază și energie, care au dus la reducerea constantă a inflației și scăderea dobânzilor.
”În acest context, activitatea de M&A din România continuă să beneficieze de factori pozitivi, precum creșterea puternică a PIB-ului, venituri reale disponibile mai mari care stimulează consumul privat, scăderea inflației și investiții semnificative finanțate de UE în infrastructura publică”, se menționează în raport.
768 milioane de dolari, suma celei mai mari tranzacții din trimestrul 3
Cea mai mare tranzacție înregistrată în primele nouă luni ale anului 2024 a fost realizată în trimestrul 3 și este achiziția unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru suma de 768 milioane USD. Locul secund în lunile iulie-septembrie este ocupat de vânzarea unui proiect de energie eoliană onshore de 99 MW de către compania suedeză OX2 către Nala Renewables, pentru aproximativ 234 milioane USD.
În altă tranzacție notabilă, Digi Communications, principalul furnizor de servicii de televiziune și internet din România, a cumpărat Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații din Portugalia, de la Cabonitel, pentru 163 milioane USD.
Jucătorii strategici au rămas principalii actori pe piața locală de M&A
În ceea ce privește dinamica investitorilor, jucătorii strategici au rămas principalii actori pe piața locală de M&A, reprezentând 92% din volumul tranzacțiilor din primele nouă luni ale anului 2024, un record pentru această perioadă din 2018 încoace. Din punctul de vedere al țării de origine, cei mai activi investitori au fost din SUA (15 tranzacții), care și-au menținut poziția de investitor de top, urmați de Austria (10 tranzacții) și Germania (9 tranzacții).
Primele cinci sectoare cele mai active în funcție de volumul tranzacțiilor din primele nouă luni ale anului au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (35 de tranzacții), istoric unul din sectoarele de vârf, Energie și Utilități (32 de tranzacții), Produse de Consum & Retail (28 de tranzacții), Tehnologie (19 tranzacții), urmat de sectorul Sănătății, cu 16 tranzacții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu