România, împreună cu alte țări membre și partenere NATO, lucrează la un proiect de dezvoltare al unei capacități multinaționale de telemedicină, care să sprijine intervenția la dezastre.
Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este directorul acestui program important dezvoltat sub egida NATO.
La Sioux Falls, în Dakota de Sud, acolo unde își are sediul una dintre companiile care participă la acest proiect din partea SUA, doctorul Raed Arafat a susținut la o conferință de presă unde a explicat modul în care capacitatea multinațională de telemedicină va funcționa. El a declarat că scopul acestui proiect finanțat de NATO este asigurarea supraviețuirii victimelor aflate în situații de urgență, atunci când accesul la servicii medicale nu este imediat disponibil ca urmare a unui dezastru. Echipele de intervenție vor merge în țările afectate de dezastre și vor putea să acceseze, prin soluții de telemedicină, resurse aflate la mii de kilometri distanță. Acestea pot include o a doua opinie medicală sau resurse de diagnostic.
România, rol de director. Specialiști STS, în proiect
România asigură rolul de director, datorită experinței acumulate în ultimii ani în domeniul telemedicinei în asistența medicală de urgență. De asemenea, în proiect sunt incluși și experți ai Serviciului de Telecomunicații Speciale. La începutul acestui an, echipa de experți a fost în România și a efectuat prima testare pentru validarea conceptului. Astfel, a fost stabilită o conexiune între România și Statele Unite ale Americii, testând colaborarea dintre cele două țări. Acum, urmează o a doua fază de validare, în teren, prin participarea, în Ucraina, la un excercițiu major organizat sub egida NATO, unde se simulează o urgență civilă majoră. Exercițiul este programat pentru luna septembrie a acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci