Jurnaliștii de la Bloomberg scriu despre creșterile economice din Europa de Est, inclusiv România, în comparație cu vestul continetului.
După o perioadă în care statele din est au fost la nivelul celorlalte din blocul comunitar, a urmat un ”boom” în ceea ce privește politica forței de muncă. Și, mai apoi, datorită deciziilor guvernelor privind cheltuielile bugetare, acestea au cunoscut o creștere economică.
Potrivit celor de la Bloomberg, care citează date trimestriale al PIB-ului, Ungaria, România și Polonia conduc topul Uniunii Europene, cu diferențe de procente de 4% față de anul precedent. Totodată, Ungaria, România și Cehia au depășit așteptările, cu toate că specialiștii se așteaptă să urmeze o decelerare mai accentuată. Spre deosebire de Germania, unde situația economică pune presiune pe cancelarul Angela Merkel pentru a recurge la măsuri de stimulare fiscală, guvernele din Polonia și Ungaria au reușit să crească nivelul economiei, mai tritrează sursa citată.
Cei de la Bloomberg semnalează că din cauza deficienței uriașe a forței de muncă din zonă, creșterea salarială a fost una foarte mare. Practic, datorită creșterii venitului, numărul de achiziții de mașini și credite imobiliare a devenit mult mai mare.
Spre exemplu, companiile cehe au construit aproape 6.000 de apartamente noi numai în prima jumătate a anului, cifra fiind la cel mai mare nivel din 2008 încoace. Iar în România, Banca Transilvania a anunțat că a acordat peste 100.000 de noi împrumuturi în primele luni ale anului.
Totuși, Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank Group din Viena, spune că o încetinire a acestor creșteri pare inevitabilă, fiind „puțin probabil ca un asemenea nivel de creștere să fie menținut”, dar creșterea economică a statelor din Europa de Est rămâne un lucru pozitiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu