România cu doi președinți? Scenarii pentru comasarea alegerilor. Chirieac: Este o prostie! Cine face așa ceva își bate joc de alegătorul român

foto: Freepik
foto: Freepik

Va avea România doi președinți dacă se comasează alegerile prezidențiale cu cele locale?

În culisele politicii se discută variante de sincronizare a alegerilor din 2024, când vor exista nu mai puțin de patru tururi de scrutin. Conform informațiilor provenite din surse politice, se discută un scenariu în care alegerile prezidențiale ar putea fi comasate cu cele locale.

Scenariul presupune organizarea alegerilor locale în luna septembrie, urmată de desfășurarea simultană a alegerilor prezidențiale. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar fi planificat să aibă loc în luna octombrie. Sursele indică faptul că aceasta reprezintă singura opțiune de comasare în limitele constituționale, având în vedere că data alegerilor parlamentare nu poate fi modificată.

Dacă acest scenariu va fi implementat, România ar putea avea doi președinți simultan. Klaus Iohannis ar rămâne în funcție până la data de 21 decembrie, în timp ce noul președinte ales ar urma să aștepte un interval de cel puțin 3 luni pentru a-și prelua mandatul.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, în direct, la România TV:

"Poate că anul viitor când avem patru rânduri de alegeri și e foarte bine că le avem, că suntem o democrație care a început deja să prindă rădăcini, nu se mai vine cu astfel de idei crețe! Să comasăm... Să comasăm europarlamentarele cu prezidențialele! Deci este o prostie! Cine face așa ceva încearcă să-și bată joc de alegătorul român. E comasat turul I de la prezidențiale cu alegerile parlamentare. Așa era înainte de 2004 când s-a introdus mandatul acela de 5 ani pentru președinte. Că trebuia făcut un referendum la europarlamentare anul viitor ca să aduci din nou mandatul prezidențial la 4 ani. Am avut doi președinți cu mandate de 5 ani și n-a fost bine, sub nicio formă n-a fost bine. Mandatul de 4 ani este de dorit în România, nu de 5 ani!

Dar dincolo de acest lucru sunt tot felul de prostii... cu doi președinți în același timp, cu alegerile prezidențiale în septembrie... De ce nu le faci în iunie atunci? De ce nu le facem în ianuarie acum? Niște prostii pe bandă rulantă, totul împotriva firii! Și Comisia de la Veneția spune - nu comasa localele cu niciun alt fel de alegeri, fiindcă cetățeanul este interesat de o bună administrație locală. Nu-l răsuci să meargă pe alte zone, pe parlamentare, pe partid, prezidențiale ș.a.m.d. Această idee va fi respinsă cu putere de Bruxelles!". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel