Florinela Georgescu, director de prognoze ANM, a vorbit despre multiplele alerte meteorologice din ultimul timp, explicând că lunile mai, iunie și iulie reprezintă, de obicei, perioada cea mai ploioasă a anului.
„Avertizările sunt la ordinea zilei. Am traversat în ultimele 3-4 săptămâni o perioadă cu instabilitate atmosferică pronunțată. Nu este ceva neobișnuit în această perioadă din an, pentru că mai, iunie și prima jumătate a lunii iulie reprezintă perioada cea mai ploioasă din punct de vedere statistic, la noi în țară. Dar avem ani și ani. În unii ani, această perioadă trece mai ușor și fără efecte deosebite din punct de vedere hidrologic, iar în alți ani manifestările de instabilitate sunt mai importante, mai violente, aduc o cantitate mai multă de apă.
Acest lucru s-a întâmplat și acum. Au fost episoade repetate de instabilitate atmosferică și, ca urmare, au fost emise foarte multe avertizări, atât generale - acelea care sunt emise pentru întreaga țară (73 astfel de avertizări de la începutul anului, mai multe decât în ultimii ani pentru perioada aceasta) - cât și avertizări pentru fenomene severe imediate (311 astfel de avertizări de la începutul anului, dintre acestea 27 au fost de cod roșu). Și din avertizările generale am avut două de cod roșu. Acestea au fost emise la începutul lunii iunie pentru cele mai severe condiții, în partea de sud-vest a țării”, a declarat directorul de prognoze ANM.
„Sigur că multe din aceste avertizări de care v-am pomenit au fost și de cod portocaliu, emise pentru mari areale ale țării. De altfel, niciuna dintre regiuni nu a scăpat, chiar dacă, per-ansamblu, fenomenele cele mai severe au fost în jumătatea de vest a teritoriului și tot ce înseamnă zona de deal și de munte din țară. Prin fenomene de instabilitate se înțeleg ploi cu caracter de averse, mai ales torențiale, ceea ce însemnă că s-au adunat cantități mari de apă într-un timp foarte scurt. Au fost situații în care s-au adunat 30-50 de l/mp în jumătate de ora sau o oră. Deci sunt cantități foarte mari, care în mod normal se acumulează după câteva zile de ploaie sau, în unele situații, chiar pe parcursul unei întregi luni. Sigur că o astfel de cantitate de apă, care cade în timp scurt, are efecte de natură hidrologică, mai ales în zonele de deal și de munte, acolo unde există râuri mici și foarte mici, unde se formează torente. În aceste zone efectul a fost aproape instant”, a continuat Florinela Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News