România, cuprinsă de temperaturi de vară. Roxana Bojariu: Recordurile cad peste tot în lume

FOTO: Freepik @mariiaboiko
FOTO: Freepik @mariiaboiko

Temperaturi de vară la final de martie. ”Recordurile cad peste tot în lume”, a afirmat climatologul Roxana Bojariu.

Publicitate

Temperaturile din acest final de săptămână au fost unele similare unei zile de vară, deși de aflăm abia la sfârșitul primei luni de primăvară, iar mulți dintre români au putut profita de doza de vitamina D pe care o oferă expunerea la soare, parcurile fiind neîncăpătoare.

”Este chiar vreme de vară, pentru că definiția zilei de vară înseamnă temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius, ceea ce acum se întâmplă în aproape toată țara. Avem de a face cu o circulație atmosferică în sectorul atlantico-european care aduce aer dinspre sud-vest, adică aer dinspre nordul Africii, de altfel avem și transport de praf saharian în mare parte din zona Europei Centrale, pe această circulație.

Evident că avem un aer mult mai cald, asta în timp ce în partea vestică a continentului sunt ploi, furtuni, pe același tip de circulație, de fapt. Dar ceea ce este interesant, acum, este faptul că avem, peste tot, temperaturi mai ridicate.

Practic și în nordul Africii sunt temperaturi mai ridicate și atunci aerul transportat acum este mai cald decât în multe astfel de perioade din trecut.

De fapt, suntem foarte aproape de recordul maxim absolut al lunii martie. S-au înregistrat 32,8 grade Celsius în 1952, la Giurgiu, la 30 martie, iar în București, maxima absolută, 29 de grade Celsius”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, la Digi 24.

Totodată, climatologul a subliniat că ”avem câteva zile în care avem astfel de temperaturi și nu este vorba doar de România.

Ați observat că recordurile cad peste tot în lume, evident că nu în același timp, pentru încălzirea globală nu este una uniformă în spațiu și timp, dar este clar că fluctuațiile normale pentru primăvară sunt alimentate de o cantitate sporită de căldură și de umiditate în sistem”, a mai spus Roxana Bojariu.

Aprilie, cu fluctuații de temperatură

Nici în luna următoare nu o să fim scutiți de fluctuațiile de temperatură, potrivit climatologului, amintind de o situație din urmă cu câțiva ani, când zona Moldovei a fost lovită de viscol.

”Fluctuațiile vor fi de la perioade cu temperaturi foarte ridicate la temperaturi spre normal sau ușor sub normă, în așa fel încât dacă tragem linie practic, în medie, vom avea temperaturi mai ridicate pentru luna aceasta decât acum mai multe decenii în urmă.

Cam asta este caracteristica pe care schimbarea climatică o dă. Evident că vom avea și perioade mai reci, care vin cu precipitații, care pot să fie mai intense decât cele pe care le știam acum câteva luni (...)

În 2017, am avut viscol în partea a doua a lunii aprilie, în zona Moldovei, dar evident a fost vorba de o perioadă limitată în timp, iar mediile au tendința de creștere pentru toate lunile de primăvară”, a mai spus climatologul.

Citește și: Vremea la munte în weekendul 30-31 martie. Coțofan (ANM) semnalează un risc major pentru turiști / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel